Kost & Själ

Inloggning

Under senaste tiden har det dykt upp allehanda information om hur vi som konsumenter ständigt blir lurade, både på vad produkter innehåller, som på mängder med mera, med mera. Det man kan göra för att undvika att bli lurad är naturligtvis att gå in och läsa på allt man vill köpa, jämföra mängder mot andra liknande produkter o s v. Men ändå så åker man dit och ibland har vi faktiskt inte en chans som konsumenter att veta vad det faktiskt är vi köper. Nyss blev vi uppmärksammade på hur extra virgin olivolja från vissa märken inte alls innehåller det man betalar för, utan vissa tillverkare har fått krav på sig att de måste rena oljan först, då den definitivt inte varit så förstklassigt ren och fin som både marknadsföring som pris gör gällande. Dessa finns fortfarande i butik att köpa, men till reducerat pris. Det är förmodligen upp till oss konsumenter att visa om vi inte accepterar detta, genom att hålla koll på t ex Livsmedelsverkets hemsida och ställa våra handlare till svars för varför de fortsätter att köpa in och sälja dessa innan de är åtgärdade. Här är länken till den undersökning som bl a Livsmedelsverket gjort: https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/17-av-21-extra-jungfruolivoljor-klarade-inte-testet

Andra tillfällen har varit då vi fått reda på att ekologiska varor egentligen inte kvalat in som ekologisk vid testning, och då blir många (självklart och befogat) upprörda, MEN tanken som då uppstår lätt om att man lika gärna kan strunta i att köpa ekologiskt, är strunt tänker jag! Istället blir jag glad vid de tillfällen fusk uppmärksammas och faktiskt hängs ut på det här viset. Det visar bara på att vår kontroll fungerar och även om produkter slinker igenom ett tag, kommer de förr eller senare att uppmärksammas och antingen skärper sig producenten eller också försvinner den från vår marknad i alla fall. 

Det senaste jag blivit lurad på? Svarta oliver! Och jag blir bara såå trött, både på mig själv och min dum-snålhet, som på dessa j-a producenter som tycker de har rätt att göra precis vad som helst för att de som inte kan odla vissa råvaror i sina egna länder, ändå vill ha dessa. Det har visat sig att eftersom de svarta oliverna anses mest hälsosamma, samt att många föredrar de svarta framför de gröna, så färgas gröna oliver ofta för att bli svarta. Vi har hittat ett märke som samtliga i familjen tycker är goda, det är en stor burk till ett mycket bra pris (ja exakt, här skulle jag ju ha dragit öronen åt mig direkt och insett att något var lurt), vilket vi äter ofta av. Nu blev jag uppmärksammad på just detta att man tydligen färgar gröna oliver för att kunna sälja dem som svarta och det man kan titta efter är E 579 eller ferroglukonat. Vår burk innehöll E 579, men enligt etiketten ska detta enbart vara en stabilisator. Lurad alltså!! 

Ja vad mer kan tilläggas? Bara att var en jobbig, frågvis och observant konsument då du känner att du vill kunna köpa sådant som du inte kan odla eller kanske tillverka själv. 

                       

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki