Kost & Själ

Inloggning

 

Jag tänker inte slösa tid med att ge mig in i diskussioner här kring eventuella för och nackdelar med alla de trend-dieter som hela tiden kablas ut i media och som lovar att just DEN dieten är den bästa. I en familj som har många olika födoämnesallergier och överkänsligheter, känns det som det får räcka med att avstå från det vi faktiskt inte tål, utan att även behöva förlora fler bra livsmedel för att följa någon trend som i slutänden kanske t o m rubbar den naturliga balansen i kroppens komplexa hormonsystem. Men med det inte sagt att exempelvis LCHF eller GI-metoden behöver vara helt fel, nej bara man följer det med sunt förnuft, använder bra fetter, kloka val av kolhydrater och följer det under en begränsad tid o s v.

 

Eftersom vi är olika individer, kommer en diet inte att fungera för alla, vad tidningslöpen än försöker få oss att tro. Så alltså, när nästa huvudrubrik på någon tidning skriker ut ”NYA RÖN VISAR”, ta ett djupt andetag, hetsa inte upp dig över hur sjuk du måsta ha gjort din kropp genom att inte ha vetat om detta nya tidigare. Kom ihåg att det är just ett nytt rön, alltså inget vetenskapligt förankrat. Det tar många, många år, där olika forskare testar de här rönen på olika sätt och ser om även deras forskning visar på samma resultat (och nu pratar vi globalt) och skulle de (mot förmodan, törs jag nästan säga här) visa åt samma resultat som det första visade, ja DÅ har vi ett vetenskapligt förankrat råd att följa. Jag kan bara rekommendera att med jämna mellanrum följa Livsmedelsverkets uppdateringar, då de enbart går efter de vetenskapligt förankrade råden. Även på WHO (Världshälsoorganisationen) kan man hitta säkra och nyttiga råd som har en solid bakgrund. Med detta menar jag absolut inte att de här nya forskningsrönen på något som helst sett ska nonchaleras eller ses ner på, nej då tvärt om! Det är det här som gör att folkhälsoforskningen går framåt. Det jag reagerar mot är medias förmåga att sätta skräck i befolkningen och skapa någon form av hälsopanik och ständigt dåligt samvete för att man inte lever som man alltså borde ha gjort. Jag vill bara säga att om du måste läsa löpsedlarna och vad de nya rönen säger, ha is i magen och använd huvudet, plocka de bitar som du tycker verkar rimliga. Det enda jag å det bestämdaste skulle vilja avråda ifrån är alla dessa olika flytande dieter! De sätter kroppen på sparlåga, muskler försvinner ännu fortare (för vem klarar av att träna och göra kroppens fettförbrännare musklerna större, om man stryper tillförseln på ordentlig energi/näring?), dessutom är man INTE snäll mot sig själv när man svälter sig! Hur lång tid har det egentligen tagit att kanske få 15-20 kg övervikt? Det har tagit betydligt längre tid en kanske en månad, vilket de flesta anser vara en lagom tid att börja se ett rejält resultat av en diet. Nej! Säger jag bara, var snäll mot dig själv, låt kroppen få en chans att ställa in sig på en ny och bra ämnesomsättning igen, en livsföring som är bra för den och som går att hålla sig till under resten av livet.  

 

 

Ett annat litet kom ihåg jag skulle vilja skicka med är att det finns inget livsmedel som är så bra att man enbart kan leva på det, lika lite som det inte finns något livsmedel som är så dåligt att man inte kan äta det någon gång ibland. Det är balansen mellan bra och dåligt det alltid handlar om. 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki