Kost & Själ

Inloggning

Denna vecka tänkte jag prata lite kring fibrer, vad de är bra för och hur man på ett enkelt sätt kan få in fibrer i sin kost varje dag. Till att börja med vill jag bara säga att gå INTE på trenden med att du måste undvika bröd till varje pris! Det är valet av bröd som är avgörande av hur pass "dåligt" det är för dig. Bröd är ju faktiskt en av de viktigaste fiberkällorna vi har, samt innehåller vitaminer och mineraler vi behöver få i oss. Välj gärna ett fiberrikt knäckebröd istället för en mjuk macka, vid åtminstone ett av tillfällena du äter smörgås varje dag. Titta på näringsvärdet att det innehåller minst 6 % kostfibrer, så är du säker på att du fått en bra variant. 

När du väljer ett mjukt bröd, välj även där ett bröd med så mycket hela frön och korn som möjligt och välj även ett bröd som det gärna framgår tydligt är osötat eller har mindre tillsatt socker. Tänk på att alla mörka bröd är inte lika med "nyttigt" eller grovt, det kan lika gärna handla om att färgen kommer från socker/sirap.  

Ett bröd med havre, råg och korn hjälper kroppen att hålla kolesterolnivåerna i schack. 

Du hittar även fibrer i frukt och grönsaker.

Så lite kort om fibrer nu då:

Vad är fibrer för något och vad är de bra för?

 

Det är de delar av vegetabilier som kroppen inte klarar av att spjälka, från baljväxter, frukt och grönsaker. 

De delas in i vattenlösliga och icke vattenlösliga. Ett tillräckligt intag av fibrer varje dag minskar risken för övervikt, hjärt- kärlsjukdomar, vissa typer av cancer och diabetes. 

 

De vattenlösliga fibrerna finns i bland annat bönor och baljväxter, havregryn, kli, vissa grönsaker och frukter och de bidrar till att sänka kolesterolnivån i blodet, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar bland annat. De vattenlösliga fibrerna gör också så att glukos tas upp i blodet långsammare, vilket alltså är bra vid t ex diabetes eller om man behöver balansera glukoshalten i blodet. 

 

De icke vattenlösliga finns t ex i fullkornsflingor, kål, blomkål, äppelskal och baljväxter. De behövs för att vi inte ska bli förstoppade, alltså så att tarmen arbetar optimalt. När tarmen arbetar som den ska blir vi inte förstoppade och dessutom stannar inte eventuella skadliga ämnen så länge i tarmen, vilket innebär att kontakten mellan skadliga ämnen och tarmslemhinnan inte blir onödigt lång. 

 

Mer positiva fördelar med fibrer är att de gör så att man känner sig mätt både tidigare och längre, vilket i sin tur är bra om man t ex vill gå ned i vikt = energiintaget blir då naturligt lägre än mot då man äter fiberfattig mat och orkar att överäta innan mättnadskänslan kommer. Man blir heller inte lika lätt frestad att småäta mellan målen om man är ordentligt och långvarigt mätt, vilket också är bra för både blodsockret och vikten. Fiberrika livsmedel brukar dessutom vara mindre energirika i förhållande till mängden mat = du kan äta mer utan att gå upp i vikt. 

 

Lite tips på hur du enkelt fiberberikar din kost:

 

-Starta redan på morgonen med fiberrika fullkornsflingor, gröt eller musli.

-Ät torkad frukt som plommon och aprikoser på t ex frukostflingorna eller som goda snacks.

-Välj fullkornsmjöl istället för vetemjöl.

-Ät grönsaker minst 5 gånger per dag och frukt minst 2 ggr. På så sätt får du i dig av båda typerna av fibrer. 

 

För att öka på fiberintaget är det många som strör kli över nästan allt som äts, vilket faktiskt inte är bra. Kli innehåller nämligen fytater, vilket är ämnen som kan binda till sig järn, zink, koppar och kalcium, vilket då hindrar kroppen från att ta upp de mineralerna.  Med andra ord, tänk på balansen, det gamla talesättet ”för mycket eller för lite skämmer allt” passar väl in här :)

 

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki