Kost & Själ

Inloggning

Denna veckas tanke blir lite kring stress och de effekter det har på hela vårt mående. Stress beror ju på så många olika saker, och behöver inte vara något negativt. Det är när den ”invärtes” stressen varit under alldeles för lång tid som det börjar påverka oss negativt. Rent näringsmässigt har det också påverkan på oss och det blir lätt en negativ spiral, med försämrat intag av bra näringsämnen, vilket leder till sämre mående o s v. Nu menar jag inte på något sätt att äter du bra så slutar du må dåligt av stress, men näringsintaget i kombination med motion är en nog så stor och viktig del i att både motverka de negativa effekterna av stress, liksom att man inte lika lätt blir påverkad. 

 

Vad händer vid stress i kroppen?

 

Lite kort och förenklat sammanfattat handlar det om att kroppens hormonbalans blir rubbad vid stress. Stresshormoner som bl a adrenalin produceras i högre grad för att förbereda kroppen på att strida eller fly. De här hormonerna påverkar ämnesomsättningen, hjärtrytmen och blodtrycket, så att kroppen riktigt kommer i stridsberedskap och det här är ju en kanonbra funktion vid verklig fara, men inte önskvärt att kroppen hamnar i det här tillståndet någon längre tid.

Den som någon gång upplevt den negativa stressen, har säkert ganska snart blivit uppmärksam på att magen börjat göra uppror. När ämnesomsättningen påverkas, blir självklart även matsmältningen påverkad, vilket visar sig i olika besvärliga magåkommor, från diarré och/eller förstoppning, till magkatarr- eller magsårssymtom. När magen påverkas så här tas inte näringsämnena i maten upp på rätt sätt, hormonerna fungerar ännu sämre, och den onda spiralen är igång. Inte konstigt att stress för med sig extrem trötthet och depressioner, fler förkylningar och infektioner. Andra symtom kan även vara panikkänslor och ångest, hjärtklappning, svettning och darrningar, samt sömnproblem viket leder till ständig trötthet. Men det är inte helt kört, inte ens om du har hamnat i en utmattningsdepression. Har det gått så långt är det däremot önskvärt att någon i närheten är lite insatt i kostens betydelse för att resten av ”vägen tillbaka” ska kunna vara genomförbart, eftersom den drabbade har nog med att helt enkelt överleva, både fysiskt och mentalt. Det är verkligen ett fruktansvärt tillstånd och det bästa är att försöka hitta bromsen i tid innan det hunnit gå så långt. 

 

Mat som kan hjälpa:

 

Ät lite mer av fullkornsprodukter, t ex fullkornsbröd, flingor av havregryn m m, för att höja energinivån och mängden B-vitaminer som minskar vid stress. 

Ät mer av frukt och grönsaker för att få i dig antioxidanter däribland våra kraftfullaste antioxidanter - Vitamin C och E. Det är alltid viktigt, men speciellt när man är nedsatt och har ett försämrad näringsupptag, eftersom stress ökar produktionen av radikaler som kan påverka/skada kroppens celler. Antioxidanterna är kraftfulla bekämpare mot de här radikalerna. 

Välavvägda och regelbundna måltider med magert kött (gärna ekologiskt kött då från djur som gått fritt och betat och på så sätt innehåller lite omega 3, i motsats till konventionellt kött som inte innehåller ett spår av omega 3), viltkött, ofta fisk och gärna då en fetare fisksort som har stort innehåll av vitamin D och omega 3 (omega 3 är i sig rena medicinen för hjärnan), nötter och mejeriprodukter med låg fetthalt (lägre fetthalt ger mer vitminer och mineraler), för att tillföra zink och magnesium som immunsystemet behöver. 

 

Dra ned på:

 

Koffeinet - både i kaffe, té och cola. Koffeinet stimulerar hjärtat, vilket på kort sikt kan ge förhöjt blodtryck och vid stress var just redan förhöjt blodtryck en av reaktionerna, eller hur?!

Alkohol tror många är lugnande och tar det just i avstressande syfte för att ”varva ned”. Men alkohol förvärrar depressioner! 

 

Tips:

 

Börja varje dag med en ordentlig frukost. En del forskning har visat på att de som börjar med en ordentlig frukost upplever att de inte lika lätt blir stressade. Och det är klart, börjar du dagen med ett välavvägt och vitaminrikt mål i lugn och ro, startar du inte dagen med förhöjda halter av stresshormoner, vilket i sin tur påverkar resten av dagen. 

Öka intaget av vitamin C genom att dricka ett glas färskpressad apelsinjuice varje morgon, eller om du hellre vill det, ät hela apelsinen istället så får du även i dig bra med kostfibrer. 

Lär dig att organisera din dag effektivt och TA DIG TID för motion och avslappning. Idag finns jättebra gratisappar i telefonen med kortare mindfulness/meditations stunder, vilket kan vara en kanonbra ”dessert” på lunchrasten. Det behöver inte vara meditation på 30 min, utan avsätt t ex 10 min på lunchrasten och resten av dagen kan kännas betydligt bättre och stresshormonerna sjunker rejält. Promenera minst 30 min om dagen, gärna i områden där det finns lite grönt och natur. Även när vintern bäddar in allt i ett snötäcke är det välgörande för kropp och själ att vara ute i naturen. 

Ät B-vitaminrik mat vid varje måltid, som t ex fullkornsbröd, fullkornspasta, fullkornsflingor.

Ät sallat så ofta som möjligt, forskning har visat på att sallatsstjälkar innehåller naturligt lugnande ämnen. 

 

Var rädd om dig och avsätt egentid som får dig att må bra ofta ofta, för att motverka att hamna i ett riktigt otäckt stresstillstånd!

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki