Kost & Själ

Inloggning

Varför ska vi bry oss om huruvida livsmedlen vi stoppar i oss är besprutade eller inte? Har det egentligen någon som helst betydelse med tanke på att de här gifterna tillåts att användas och alltså borde vara ”säkra” för oss, eller?

Och så hör man ju allt oftare rösterna som talar om att det går ju i alla fall inte att få helt giftfritt idag, jorden är redan fördärvad och det gift som används på konventionella odlingar sprids med vinden till de ekologiska ändå…

 

Jo, det har betydelse!! Det är bevisat att bekämpningsmedlen som används både påverkar övriga levande varelser (mer än oss), de kan både bidra till cancer, fetma och diabetes. Och när ekosystemet med vattenlevande växter och djur även det blir påverkat, påverkas även vi människor genom obalansen som det ger. Dessutom är min högst personliga känsla att jag vill verkligen INTE att någon annan ska behöva hantera dessa livsfarliga bekämpningsmedel bara för att vi överkonsumerar, slänger mat, men samtidigt kräver att det SKA finnas precis allt vi vill ha och det i ett överflöd dessutom så att vi kan välja de mest ”perfekta” grödorna

o s v. 

Helt riktigt så sprids gifter vidare i luften, men om vi som konsumenter väljer att vi INTE vill ha fler gifter som späder på det som redan finns, kommer det att ha en positiv effekt. 

När det kommer till tillåtna bekämpningsmedel så skiljer det sig över världen, något man bör ha med i bakhuvudet då man t ex köper konventionellt odlade, utländska äpplen eller andra frukter. I många länder tillåts gifter som sedan länge är totalförbjudna här i Sverige. Undersökningar som gjorts både i andra länder som i Sverige, visade på att bekämpningsmedelsrester fanns i urinen hos människor, men halterna var högre hos dem som inte valde ekologiska varor. Så nog har den ekologiska odlingen effekt, även om det finns bekämpningsmedel runt om. 

 

Var hittar vi de mest besprutade varorna idag då, som vi bör byta ut mot ekologiskt odlade istället?

 

Vindruvor är sanslöst besprutade! Bananer, äpplen, jordgubbar, odlade blåbär, nektariner persikor, broccoli, paprika, gurka, körsbärstomater, potatis, citrusfrukter är också några av de livsmedel vi med fördel ska byta ut mot ekologiskt odlade. 

 

Något annat som vi här i Sverige är storkonsumenter av är ju kaffe. Och kaffet är något jag verkligen vill trycka på att man i stort sett MÅSTE välja ekologiskt, om inte annat för de som odlar kaffebönornas skull! Gå gärna in på denna länk och läs artikeln:

 

Har ditt kaffe producerats med farliga gifter?

 

Var rädd om vår natur, djur och varandra, oavsett var i världen vi alla befinner oss!!

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki