Kost & Själ

Inloggning

 

Om du är kvinna, oavsett vilken ålder du är i nu, så är detta inlägg riktat till dig. Förr eller senare kommer alla kvinnor dit - till klimakteriet. ”Senare” tänker nog de flesta av oss, men det händer allt oftare att vi får höra talas om kvinnor i början av de 30 som planerar att starta upp familj, kanske efter många års pluggande och sedan etablerande i arbetslivet. Och så då när hon närmar sig 30 och tänker att nu är det dags för den där familjen, så går det inte att bli gravid och efter provtagningar efter en tids försök, så visar det sig att klimakteriet faktiskt redan infunnit sig. 

Nu tänker inte jag gå in djupare på det, utan bara skriva lite kort om vad det är som händer vid klimakteriet och hur man faktiskt till viss del kan underlätta de många gånger besvärliga symptom klimakteriet för med sig. Även det så kallade för-klimakteriet, alltså tiden/åren före just att mensen helt upphör, då hormonomställningen i kroppen påbörjas, kan vara lika besvärliga som när man kommer fram till själva klimakteriet, men då fungerar även de här råden lika bra, tro mig jag vet av egen erfarenhet :)

 

Jag vill bara å det varmaste rekommendera Mia Lundins böcker : Kaos i kvinnohjärnan och Mat för hormonell balans, vilka båda ger svar på en massa frågor som dyker upp under vägen!

 

Vad är då klimakteriet?

 

Det är den tid då kvinnans äggstockar slutar framställa östrogen och på så vis upphör även produktionen av ägg. Oftast inträffar klimakteriet mellan 47 och 52 år, men kan alltså inträffa betydligt tidigare, och då kallas det tidigt klimakterium. 

 

Hur påverkas man?

 

Tillhör man en av de lyckligt lottade kvinnorna, går man igenom klimakteriet utan några som helst bekymmer, medan andra kan få en rad mer eller mindre besvärliga symptom. 

Då östrogenproduktionen minskar kan det föra med sig blodvallningar och nattliga svettningar, svårt att sova, trötthet och koncentrationsproblem, torrt underliv, tunnare vävnader i urinröret och urinblåsan vilket kan leda till ett ökat behov av att kissa, men även urinläckage samt lättare att få urinvägsinfektioner. Andra trista symptom kan vara ett högt blodtryck, humörsvängningar, försämrat minnet och minskad sexlust. Minskad östrogenproduktion ökar också risken för diabetes. Alla symptom kan orsaka stress, som tillslut kan leda till ångest och depression.

 

Vad kan man göra själv då?

 

Forskning har visat att för att minska klimateriesymptom, underlättar det hela måendet om man väljer en livsstil som håller en pigg och frisk - bra kost och mer motion. 

 

Den enklaste motionen att börja med är promenad på minst 30 min 5 gånger i veckan. Men en pulshöjande motion några gånger i veckan är bra att lägga till utöver promenaderna, för att dämpa humörsvängningarna och blodvallningarna. Det är mycket må-bra hormoner som sätts i rörelse i kroppen vid motion, vilket är viktigt i det här läget.  I undersökningar som gjorts har det visat sig att träning har kompenserat förlusten av östrogen nästan lika effektivt som läkemedel som används i förebyggande syfte mot hjärt- och kärlsjukdomar. Träning hjälper dessutom till att sänka blodtrycket och minskar risken för diabetes. Fysisk aktivitet har visat sig ha god effekt mot sömnbesvär och nedstämdhet som ju är ytterligare vanliga problem som kan uppstå eller förvärras.

 

Ät mat med fytoöstrogener - ett naturligt östrogen som finns i växter och som fungerar på ungefär samma sätt som kroppens östrogener. Östrogenet motverkar bl a hjärt- och kärlsjukdomar, motverkar diabetes och motverkar demens. En minskad mängd östrogen ökar även risken för osteoporos (benskörhet), därför är det bra att försöka få i sig dessa naturliga östrogener. För att skelettet ska fortsätta hålla sig starkt, se till att få i dig kalciumrika livsmedel (mjölkprodukterna ska ha en lägre fetthalt, D-vitamin och magnesium, rök inte, dra ned på alkohol. 

 

Har du det riktigt besvärligt, SÖK HJÄLP!! Det finns bra hjälp att få från gynekologen, så var inte rädd att söka denna hjälp.

 

Tips som kan lindra besvären:

 

 • Motion, kan dämpa humörsvängningarna och blodvallningarn, samt håller blodtryck och blodfetter i schack. 
 • Ät frukt, minst två gånger om dagen och grönsaker fem gånger. Viktigt med vitaminer och mineraler, samt att sötsuget kan avhjälpas en del med en frukt istället för en chokladkaka. 
 • Försök få med kalciumberikad sojamat i måltiden tre gånger om dagen. Välj t ex bland 1 glas sojamjölk, 2 skivor sojabröd, 1 liten sojayoghurt eller 100 g tofu.
 • Försök äta fet fisk två gånger för omega-3 fettsyrorna. Ät t ex lax, öring, regnbåge, makrill, sill strömming, sardiner (de är dessutom kalciumrika).
 • Ströva efter att äta fullkornsmat tre gånger om dagen. Börja t ex dagen med havregrynsgröt, ät sedan bröd med fullkornsmjöl, soja, linfrön eller råg, fullkornspasta o s v. 

 

Mat som kan hjälpa och mat som kan förvärra:

 

Ät mer av:

 • sojarik mat
 • E-vitamin som anses lindra blodvallningar, finns i nötter, frön, solrosfrön.
 • Kalcium, D-vitamin och magnesium, finns i mejeriprodukter eller berikade alternativ, fet fisk, torkad frukt och berikade flingor. 
 • Hjärtvänlig mat som fet fisk, fullkornsflingor och gröt för att sänka kolesterolnivån.

Dra ned på:

 • Dryck och mat med koffein, alltså kaffe, te, cola och choklad, vilka kan förvärra blodvallningar och sömnproblem.
 • Mat med mycket mättat fett, som kan öka risken för hjärtsjukdom.

 

 

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki