Kost & Själ

Inloggning

Något som nog i stort sett alla vet vad det är och har hört talas om så är det kolesterol. Det är livsnödvändigt för oss, och ändå har det fått så dåligt rykte. Jag tänkte försöka reda lite kring detta med kolesterol - bra som dåligt.

 

Vad är det bra för?

 

Kolesterolet är förstadie till många andra ämnen i kroppen. Det tillverkas olika hormoner från kolesterolet, t ex både manliga och kvinnliga könshormoner och även stresshormonet kortisol bildas från kolesterol. Kolesterol behövs för att huden ska bilda D-vitamin när solen skiner på den.

Gallsalterna som behövs för både upptag som nedbrytning av fett i tarmen, görs från kolesterol. 

 

Vi behöver inte tänka på att få i oss kolesterol, utan det kroppen behöver tillverkar den själv varje dag - cirka 1 g om dagen. 

 

Vad är det som är så dåligt med kolesterol?

 

Det finns två slags kolesterol, LDL (det dåliga) och HDL (det bra).

LDL har som uppgift att leverera kolesterol ut till kroppens celler. Nu är det så att cellerna kan både tillverka eget kolesterol, men även använda sig av det som LDL kommer med. När det blir höga halter av LDL (”Läskigt” kolesterol) i blodet, har det visat sig att det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

HDL kolesterolets uppgift är att frakta bort överflödigt kolesterol från cellerna och skicka tillbaka det till levern. Levern i sin tur gör sig av med kolesterolet genom att bl a göra gallsalter. HDL har en skyddande effekt när det kommer till hjärt- och kärlsjukdomar. Det är därför HDL (”Härligt” kolesterol) kallas det goda kolesterolet. 

Det är med andra ord viktigt att se till att LDL kolesterolet inte blir högre än HDL kolesterolet, utan att det finns en god balans.

 

Var finns kolesterolet i kosten?

 

Det finns enbart i animaliska födoämnen. Ju fetare ett livsmedel är, desto ju högre halt av kolesterol finns det, i alla fall när det kommer till mjölkprodukter och mjölk. Dock finns kolesterol även i magra produkter, men då inte i lika stor mängd. 

 

Vad orsakar hög kolesterolhalt?

 

Delvis styrs det av ärftliga faktorer, men andra faktorer såsom övervikt, rökning, högt intag av mättat fett, stilla sittande och stress kan också leda till ökad kolesterolhalt. Du kan genom ett enkelt blodprov på vårdcentralen kontrollera din kolesterolhalt.

 

 Vad kan man göra för att sänka för höga halter själv?

  • Minska intaget av mättat animaliskt fett. Ersätt en del av fettet med omättat fett som är bra för hjärtat,         t ex olivolja eller rapsolja. 
  • Ät färgrikt, mycket frukt och grönsaker med många olika färger.
  • Basera måltider på spannmål, te x fullkornsbröd, fullkornspasta och havregrynsgröt. Ta även med baljväxter.
  • Drick måttliga mängder alkohol. 
  • Prova lite naturella osaltade nötter, speciellt valnötter, dagligen.
  • Ät fisk 2-3 gånger i veckan, varav 1 port fet fisk.
  • Undvik transfetter, genom att äta mindre förädlad mat och fettrik färdigmat. 
  • En förändrad livsstil med en sund viktnedgång, röra sig mer och stressa mindre kan också hjälpa till. 

 

Vilken mat kan sänka kolesterolhalten?

 

Ersätt det mättade fettet med hög fetthalt mot omättat fett. Enkelomättat fett från olivolja, rapsolja och avokado är särskilt bra. 

Pålägg som kommer från växtriket, t ex vegetabilisk smörgåspastej, bidrar till att blockera upptaget av galla och kolesterol från mag- tarmkanalen. 

Havre, bönor, fullkornsprodukter och nötter kan också bidra med en sänkning av kolesterolhalten genom att dessa livsmedel innehåller mycket lösliga fibrer och de binder till sig galla i tarmkanalen så att inte kolesterolet kan tas upp igen. 

 

Vad mer finns att göra själv?

 

Regelbunden motion bidrar till att öka HDL kolesterolet. Försök att sikta på motion 5 gånger i veckan eller mer. 

 

Men för en del räcker det inte med att ändra sina matvanor och sin livsstil, utan då kan medicin behövas. Det avgör en läkare efter att ha vägt samman flera olika faktorer, inte enbart en för hög kolesterolhalt. 

 

 

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki