Kost & Själ

Inloggning

Denna vecka tänkte jag prata kring något som vi faktiskt nästan aldrig pratar om - aptitlöshet. Det brukar ju vara så att det stora problemet är att vi äter för mycket och för ofta, men det kan vara ett lika stort problem åt andra hållet, då man inte har någon aptit alls.

Det är vanligt att man tillfälligt förlorar aptiten och det är inget att oroa sig för. Men ibland kan aptitlöshet, särskilt om det varar under en längre period och inte verkar vara övergående, vara symtom på en bakomliggande sjukdom.

Sök hjälp hos läkare vid en längre tids aptitlöshet och du inte vet att orsaken t ex är stressrelaterad. Läkaren ställer diagnos genom beskrivningen av problemet, och blodprover tas för att utesluta allvarligare sjukdomar som bakomliggande orsak. 

 

Det är mycket vanligt att äldre/gamla människor drabbas av aptitlöshet och det är viktigt att då försöka ge näringsrika mellanmål, och fånga upp de tillfällen som personen äter bäst på och då servera det största målet, oavsett om det är vid frukosten eller på kvällen. 

 

Vad är aptitlöshet och vad orsakar aptitlöshet?

 

När man förlorat aptiten finns ingen känsla kvar för att man behöver äta, man blir helt enkelt inte hungrig och kroppens hungersignaler fungerar inte som de ska längre, trots att kroppen behöver bränsle.

Orsakerna kan vara flera, vanligt är det vid sjukdom, men kan lika gärna bero på stress och oro.

Risken vid aptitlöshet är att om det fortsätter under en längre tid riskerar man undernäring. 

Det finns sjukliga förändringar som gör att man förlorar aptiten, som exempelvis hinder i tarmen- förstoppning, inflammation i tarmen eller magen, en endokrin sjukdom som diabetes, en autoimmun sjukdom eller psykiska sjukdomar som depression eller ätstörningar som exempelvis anorexia nervosa. 

Det finns även läkemedel, som antibiotika och cellhämmande medel som ger aptitlöshet, samt droger som narkotika och alkohol. 

 

 

Hur behandlas aptitlöshet?

 

Ja det beror naturligtvis på den bakomliggande orsaken. Finns det en sjukdom bakom, behandlas den.

Handlar det om allvarliga psykiska sjukdomar, som ex anorexia krävs det ordentlig och professionell hjälp.

Om det är illamående som är den bakomliggande orsaken (t ex magkatarr för ofta med sig illamående) kan man få läkemedel mot detta. 

 

Kan livsstilen och kosten påverka aptitlöshet?

 

Då det är så att många kroniska sjukdomar kan orsaka aptitlöshet, är det viktigt att försöka leva ett så hälsosamt liv som möjligt för att försöka minimera risken för cancer, kroniska infektioner och andra sjukdomar. Att inte röka och dricka måttliga mängder alkohol bidrar också till att minimera risken för att utveckla sjukdomar eller andra kroniska besvär.

Ensamhet kan också vara en stor anledning till en begynnande depression och medföljande aptitlöshet. 

 

Tips för att hantera dålig aptit:

 

 • Ät när du känner för det och strunta i traditionella tider. Är aptiten bäst på morgonen eller mitt på dagen, ät det största målet då.
 • Om du tappar lusten att äta mat då du lagar maten, be familj och vänner att hjälpa dig laga mat, eller köp hem färdiglagad mat eller fryst mat från affären.
 • Om du inte har lust att äta, drick mycket närande drycker istället, som frukt- och grönsaksjuicer, fruktsmoothies o s v. 
 • Hemlagad soppa kan vara en näringsrik måltid som är lätt för kroppen att spjälka. 
 • För ensamstående, försök att hitta någon att äta åtminstone ETT mål i veckan tillsammans med. 
 • Rör dig regelbundet, minst 30 min utevistelse per dag!

 

Öka innehållet av energi och näring i maten genom att:

 

 • Riva ost över grönsakerna och pasta.
 • Ringla olivolja över sallader och grönsaker, eller annan mat också.
 • Tillsätta mjölk eller mjölkersättningar (om du inte tål mjölk) i soppor och såser.
 • Använda bredbart pålägg av nötter på rostat bröd eller kex.
 • Ta torkad frukt och nötter till flingor, gröt och yoghurt.

Ät dessa näringsrika mellanmål:

  

 • Torkad frukt och nötter
 • Rostat russinbröd eller liknande
 • Fullkornskex med ost eller avocado
 • Fullkornsbröd med ägg och kaviar.

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki