Kost & Själ

Inloggning

En ”sanning” som nog de allra flesta av oss hört och dessutom många gånger trott på, är att vill man gå ned i vikt ska man till varje pris undvika bröd. Helt fel!! Det som det däremot handlar om, är valet av bröd.

Sirapslimpan eller det vita brödet ät inte ett bra eller sunt val, däremot om du väljer ett riktigt långjäst surdegsbröd och/eller ett bröd med hela korn, fröer o s v, får du i dig B-vitamin, järn, magnesium, zink, proteiner och mängder med kostfibrer. De sistnämnda håller som bekant igång tarmen och hjälper till att motverka exempelvis tjocktarmscancer, diabetes m m. 

Väljer du ett långjäst, grovt bröd, frigörs de nyttiga vitaminerna under jäsningsprocessen och din kropp har lättare att ta upp näringsämnena. 

Nu säger jag inte "ät hur mycket bröd du vill", nej, som med allt annat här i livet handlar det om med måtta. Men unna dig gärna den där goda, mjuka fullkornsmackan till frukost, ta en knäcke till mellanmål och för allt i världen vad vore väl en god soppa eller sallad utan ett gott bröd till?! Tänk bra bröd bara... Ta hjälp av Nyckelhålet då du står där och ska välja ett bra och fiberrikt bröd. För att dessa mjuka bröd ska få märkas med Nyckelhålet måste de innehålla minst 5 g kostfibrer per 100 g och sockerhalten får inte överstiga 5 g per 100 g. 

 

Vad händer när man försöker ge upp kolhydrater för att gå ned i vikt?

 

  • Det som ofta händer är att eftersom i regel har proteinintaget ökats då kolhydratintaget sänkts och en förstoppning kommer ofta som ett brev på posten efter ett tag. 

 

  • Då kroppen inte har tillräckligt med kolhydrater, brister orken många gånger och den välbehövliga träningen för att bygga upp musklerna, så att ämnesomsättningen ska öka för den önskade viktnedgången och som ska stärka hjärta och kärl, den träningen orkas inte med. Dessutom ska ju träningen hjälpa tarmen att arbeta optimalt, vilket ju verkligen behövs om man stoppar i sig sådant som lätt ger förstoppning. 

 

Fördelar med fibrer/fullkorn:

 

  • De innehåller växtsteroler som minskar upptaget av kolesterol i tarmen. Framför allt korn och havre innehåller betaglutaner, som hjälper till att sänka kolesterolvärdena i bladet. 
  • Du känner dig fortare mätt och dessutom mer långvarigt mätt med fullkorn och kontentan av detta är att man inte överäter. Det har faktiskt visat sig i undersökningar att de som äter fullkornsbröd är smalare än de som skippar brödet helt. Se där ja!

 

Nackdelar med fibrer/fullkorn:

  • Om man äter alldeles för mycket fullkorn kan magen göra uppror och man får ont i magen och diarré.
  • Om man äter fullkorn och dricker för lite riskerar man förstoppning.

 

De s k ”vita fibrerna”, som finns i en del pasta och bröd, är de lika bra?

 

De vita fibrerna framställs av bl a majsstärkelse, som omvandlats så att den inte kan brytas ned i tunntarmen, utan når fram till tjocktarmen. Vad gäller att ”hålla tarmen igång” med hjälp av fibrer, fungerar dessa vita fibrer på samma sätt som andra fibrer, däremot har de inte samma positiva hälsoeffekter för övrigt som andra slags fibrer. Variera därför fiberkällorna!

 

Tips:

 

  1. Välj bröd med hela frön och korn, gärna med havre i. Långjäst bröd!
  2. Knäckebröd är bästa källan till fullkorn och är ett utmärkt val då det gäller att få i sig kostfibrerna på. Välj gärna bort det mjuka brödet ibland till förmån för ett grovt knäckebröd.
  3. Tänk till vad du har på din smörgås, för det är faktiskt oftast så att det INTE är brödet vi blir tjocka av, utan vad vi har på mackan. Välj ett lättmargarin eller en mjukost som ”lim” och toppa sedan smörgåsen med olika grönsaker. Väljer du att toppa mackan med exemplevis rödbetsgroddar, får du en smörgås som ser oerhört aptitlig ut, dessutom får du i dig massor av vitaminer, mineraler, proteiner och livsviktiga fettsyror. 
  4. Baka gärna ett gott fiberrikt bröd själv, så vet du exakt hur mycket nyttigheter som finns däri. Proppa brödet med nötter, frön och kanske lite torkade bär, så gott!

 

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki