Kost & Själ

Inloggning

Nu närmar sig julen med stormsteg och det kommer att bli en mycket annorlunda jul för de flesta av oss i år. Corona har ställt till det på mer än ett sätt kan man väl lugnt säga. Det blir inga julbord ute i år och även hemma får vi ställa om genom att träffa färre, bara de närmaste i familjen som vi träffar dagligen annars. Hur tråkigt det än är tycker jag att det är en liten uppoffring vi alla får och ska göra nu, så att vi alla överlever och kan träffas ute i vår igen. 

Vi kommer att träffa våra äldre nära och kära runt jul, men vi kommer att ses ute då. Det blir en annorlunda jul, inte med ett stort julbord, men vi planerar att tända grillen där vi kan ha lite plock med oss som går att hålla varm. Den kalla maten behöver man inte bekymra sig om, den kommer att hålla sig kall.. Alla kan inte göra på det här viset, kanske har man sina kära på alltför långt håll, eller kanske rent av i andra länder. Men det gäller att hitta sätt att "träffas" på även då, även om det inte är i fysisk person. Tänk bara på att det kommer en vår då alla kan ses igen, vilket ju måste vara det viktigaste nu - att alla överlever och kan ses igen!

Nu tänkte jag ge lite konkreta tips kring julmaten, för dig som försöker att äta bättre och med bättre fetter o s v under övriga året. Jag brukar säga "det är inte vad du äter mellan jul och nyår som är farligt, Det är viktigare vad du äter mellan nyår och jul". En sanning med en liten hake tänker jag, eftersom om du äter "bättre" och inte lika tungt övriga året så kan magen reagera på all tung och fet mat som gärna blir över jul. Men det går att tänka lite bättre även kring julmaten, utan att någon kommer märka någon skillnad:

Använd en växtbaserad grädde i gratängerna så får du en bättre fettsammansättning och gör inte avkall på smaken. 

Välj fisk- och skaldjursrätterna så får du god mat, med bra fett.

Välj mer grönt på julbordet. Googla runt på nätet, det finns ju hur mycket läckra recept som helst där som kan vara kul att prova.

Titta gärna på Veckans recept, där jag lägger ut min mammas recept på finsk kålrotslåda - ett måste på det finska julbordet.

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki