Functional food.
Jag tänkte att jag ibland ska gå in lite mer på olika s k functional foods. Det är alltså olika födoämnen som bevisat är bra för oss och vår hälsa.
Ett stort OBS! här nu direkt, se nu INTE dessa olika födoämnen som en enskild mirakelkur. Nej, det finns inget enskilt livsmedel som är så nyttigt att du kan leva på att äta enbart det. Oftast när olika tidningar lyfter fram "nya rön" kring ett eller annat livsmedel, låter det ofta som om vi inte kan överleva om vi inte snöar in oss på just det livsmedlet - inte sant alltså.
Men hur som helst finns det vissa livsmedel som kan vara extra bra för oss att äta, då vi idag är mer stillasittande och får i oss betydligt mer energi än vad vi gör av med, vilket har påföljden att risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och olika slags cancer ökar.
Havregryn
Dagens tips kring functional food handlar om havre och dess många fördelar. Jag hörde för ett tag sedan en TV-kock raljera över hur "folk tror de är nyttiga" när de har
havregryn i köttbulle- eller pannbiffsmeten, istället för att använda ströbröd.
Jag tänkte då bara att ja, "folk" är betydligt mer pålästa än dig du lilla TV-kock!
Vad gör då havregryn för dig och din kropp?
1. Havregryn innehåller fibrer, vilket förutom att göra din mage och tarmflora glada, innehåller det även massor med betaglukaner. Och betaglukaner är ett fiber som är gelbildande och
som hjälper din kropp att sänka kolesterolvärdet.
Det har visat sig (i omfattande studier, där nästan 2 miljoner människor varit delaktiga) att havregryn dagligen hjälper din kropp att förebygga tjocktarmscancer.
Fibrerna i havregrynen hjälper till så att du håller dig mätt längre, inte blir förstoppad lika lätt då tarmarna hålls igång. Med andra ord så är fiberinnehållet i havre och havregryn
mycket bra och viktiga för dig och din kropp.
2. Havre ger dig mer energi, eftersom de innehåller kolhydrater, kroppens och hjärnans främsta energikälla.
3. Risken för hjärt-kärlsjukdomar har också visat sig minska, då havre/havregryn innehåller nyttiga fetter som är bra för blodkärlen och bidrar till att blodcirkulationen fungerar bra.
4. Visste du att havregryn dessutom innehåller massor med proteiner? Ja, så försöker du dra ned på kött, försök att äta exemplevis en portion havregrynsgröt om dagen.
En portion havregryn bidrar till ungefär 15% av ditt dagliga intag av proteiner som är rekommenderat. Med den starten på dagen har du redan vid frukost kommit en bit på väg,
både vad gäller fibrer och proteiner.
5. Förutom kolhydrater, proteiner och bra fetter så innehåller havre och havregryn även vitaminer och antioxidanter, som E- vitamin (ett av våra mest kraftfulla antioxidanter)
och B-vitamin. Det innehåller även magnesium, folat, jod, järn, zink, kalcium och kalium.
Hur får du i dig havregryn varje dag då?
- En portion havregrynsgröt som start varje dag är ingen dum idé. Men det förutsätter att du äter gröt alltså.
- Annars kan man ta till andra knep, som exempelvis det jag började med inledningsvis - använd havregryn istället för ströbröd. Mixa havregrynen lite innan om du vill ha det mer likt ströbröd. Jag använder mig även av det här när jag panerar exempelvis fisk. Då mixar jag havregryn och tar hälften ströbröd och hälften mixade havregryn. Det smakar INTE gröt och den som inte vet om att det även är havregryn i märker ingen skillnad.
- Koka havregrynsgröt och ha i lite hackat äpple eller hackad torkad frukt, som t ex aprikoser och låt det svalna till fingervarmt. Använd sedan gröten som bas i ett hembakat bröd. Du gör som du brukar göra ditt bröd annars, men använder alltså grötmängden som en del av degspadet. Det blir otroligt goda grötbröd kan jag lova!
- Byt ut en del av tillbehöret till din mat mot mathavre. Exempelvis kan du byta ut ris mot mathavre. Men för att det inte ska bli en alltför stor skillnad till en början, innan din mun har vant sig, kan du byta ut exempelvis hälften av riset mot mathavre. Det blir en god och nötaktig smak på ditt ris då och kontrasten blir inte lika stor.
Titta även på Veckans recept, så finns ett recept på en godbit till eftermiddagskaffet, som du säkert kommer att gilla!
Comments powered by CComment