Kost & Själ

Inloggning

Så här i influensa, förkylnings- och Coronatider tänkte jag ge ett par värmande och lenande drycker som tips och recept. Och en påminnelse i den nya tillvaron vi har som är både pågående och som kommer att behövas framöver;

var hemma och vila när du känner dig sjuk. Nu är det verkligen slut på att "visa sig duktig och bita ihop" när man är sjuk. Glöm det där att pilla i dig tabletter och gå till arbetet ändå eftersom kollegorna blir lidande annars. Kollegorna blir faktiskt lidande av att du kommer och är smittsam, vare sig det gäller en vanlig förkylning eller något annat! 

Lenande dryck i influensatider:

Koka upp vatten. Pressa en apelsin och häll i en stor mugg. Fyll på med lite kallt vatten och sedan det kokta vattnet, så att drycken inte kommer vara skållhet, eftersom sedan ska en klick honung ner däri och den mår inte bra av för varmt vatten. Skiva lite färsk ingefära och låt detta dra i drycken en stund. 

Té på timjan vid hosta:

Fyll en tekula med torkad timjan. Häll på kokande vatten och låt det sedan dra i minst 10 min. 

Den eteriska oljan som finns i timjan - tymol, fungerar så att den stimulerar flimmerhåren i luftrören, vilket underlättar bortforslingen av slem. När du dricker timjante, verkar den eteriska oljan till viss del kramplösande i lungorna och luftvägarna. Då slemproduktionen också ökar med ett nytt och tunnflytande slem, hjälper detta det gamla och sega slemmet som sitter i luftvägarna att lättare transporteras bort. På så vis kan rethostan minska. Det sägs att även vid kikhosta och luftrörsrelaterad astma kan den här kramplösande effekten från tymol vara till hjälp, under förutsättning att problemen inte är så stora. Tymol är även starkt bakterie- och virusdödande, vilket alltså är en hjälp i förkylnings- och influensatider. 

Jag använde detta té för ett par år sedan då jag åkte på det årets influensa och det var faktiskt i mitt tycke betydligt effektivare än hostmedicin.

Bara att prova och utvärdera själv vid behov.

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki