Kost & Själ

Inloggning

 

Visste du att torkade aprikoser är hur hälsosamma som helst? De innehåller betakaroten som stärker ditt immunförsvar och dessutom innehåller de salicylsyra som har en positiv och sjukdomshämmande effekt på mage och tarm eftersom den är svagt antibakteriell. Inte nog med dessa positiva aspekter, torkade aprikoser innehåller dessutom hela sex gånger mer fibrer än vad motsvarande mängd färska aprikoser gör. 

 

Den här grytan kan du göra med t ex kycklingkött, kalkonkött eller fläskkött. Men den går också utmärkt att göra helt vegetarisk. Byt då helt enkelt ut köttet mot exempelvis en konserv med kikärter.

 

Grönsakerna kan du också variera efter tycke, smak och kanske säsong. 

 

Du behöver:

  • 2 stora kycklingfiléer, strimlade
  • 1 stor lök, halverad och skivad tunt
  • En ganska rejäl näve sockerärter
  • 1/2 röd spetspaprika, strimlad 
  • 200 g torkade aprikoser, strimlade
  • 2 msk olja
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1,5 msk ostronsås (finns vegansk om du vill ha allt vegetariskt)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk socker
  • Salt, peppar
  • 1 msk majsena

 

Gör så här:

 

  1. Skär alla grönsaker och lägg i skålar.
  2. Strimla kycklingfiléerna.
  3. Bryn kycklingbitarna i oljan. Lägg i lök och paprika och fräs ytterligare några minuter. Lägg i aprikoserna och häll på buljongen. 
  4. Blanda samman ostronsås, tomatpuré, vinäger och socker. Häll blandningen i grytan och koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i cirka 15-20 minuter. Under tiden kokar du ris.
  5. Lägg i sockerärterna cirka 5 min innan grytan kokat färdigt. Smaka av grytan med salt och peppar. Blanda ut majsenan med lite kallt vatten och häll ned i grytan. Koka upp och rör om tills såsen tjocknar. Servera den här grytan med ris, vitt ris passar bra till denna rätten. 

 

Om du vill göra rätten helt vegetarisk börjar du med att fräsa löken och paprikan helt lätt och fortsätter sedan med övriga stegen, från aprikoserna och framåt. När du lägger i sockerärterna häller du då även i en konserv med färdigkokta, men avrunna kikärter. 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki