Fisksoppa med citron 4 port.
Du behöver:
· 1 stor morot, skär i riktigt små tärningar
· 1 gul lök, hackad
· Rapsolja eller olivolja 0,5 msk
· 1 msk citronjuice (pressad)
· 7 dl vatten
· Fiskbuljong eller fond motsvarande 1 tärning
· 1 msk majsstärkelse
· 400 g rå fisk, välj själv – vit fisk eller lax eller blanda
· 150 g kokta, skalade räkor
· 2,5 dl matlagningsgrädde (jag använder havrebaserad, men ta det du brukar använda)
· 0,5 dl hackad dill
· 1 krm cayennepeppar
Gör så här:
1. Skala och finhacka morot och lök. Hetta upp en kastrull på relativt låg värme och fräs ett par minuter utan att det får färg.
2. Tillsätt färskpressad citronjuice, vatten och fiskbuljongtärningarna. Koka upp och låt småkoka i ca 5 min. För en krämigare soppa så blandar du ca 1 msk maizena med lite kallt vatten. Häll i och rör tills det kokat upp.
3. Skär fisken i bitar, cirka 2 cm x 2 cm.
4. Rör ner matlagningsgrädde och lägg i fiskbitarna. Koka upp och låt sjuda i ca 3 minuter eller tills fisken är klar.
5. Tillsätt hackad dill och smaka av med finrivet citronskal, cayennepeppar, ev lite salt och kanske några droppar extra citronjuice.
6. Blanda tills sist ner räkorna. De ska inte koka utan bara bli varma.
Välj att variera:
a) Välj den fisk du gillar och har tillgång till.
b) Räkorna går bra att byta ut mot kräftstjärtar, musslor eller mer fisk.
c) Tillsätt ev mer rotfrukter eller grönsaker.


Comments powered by CComment