Förra helgen var maken och jag ute på en liten road-trip, till Ödeshög. Och vad gör man i Ödeshög kanske du tänker nu. Jo det ska jag tala om, man går på kondis! Nämligen Lysings konditori. Vilket ställe! När man kommer in möts man av ljusa färger och en disk med allehanda godsaker. Ja precis som det ska vara när man kommer in på ett kondis. Det som är så unikt här är att det är precis tvärtom mot hur det brukar vara på konditorier. Nästan allt är glutenfritt och det som inte är det är märkt  med ”innehåller gluten”, alltså precis tvärtom hur det är annars. Och vilka bakelser sedan! Maken och jag valde varsin blåbärsbakelse, det var ju halloween-helg förra helgen, som var så ljuvligt mjuk och så smältande god. Jag kan bara varmt rekommendera alla att åka hit, oavsett glutenintolerans eller inte! Och för mig som glutenintolerant var det här verkligen ett kondis-paradis som jag inte upplevt någon annanstans. Jag vet att vi har ”Hans och Greta” nära (i Söderköping), men ledsen att säga det, Lysings slog dem med hästlängder!

 

Och tårtgafflar fanns att ta också! Jag MÅSTE ha en tårtgaffel med tårta/bakelse!

 

Men det är inte slut på Lysings breda synsätt med kondiset. Nej det går även att beställa från deras hemsida och så kommer de till ett utlämningsställe i flera olika städer med sin frysbil och lämnar av. Första gången jag kom i kontakt med Lysings vara när jag letade efter glutenfria isterband på nätet. Och det visade sig att Lysings har samarbete med ett företag på Öland som gör dessa glutenfria isterband. Så vid det tillfället blev det isterband, gott matbröd och dessutom lite kolaremmar som är jättesvåra att hitta glutenfria annars.

Den här gången blev det ett gäng med glutenfria limpor OCH ett par hålkakor. Hålkakor har jag inte ätit på över 20 år, ja sedan jag började äta glutenfritt m a o. Jag experimenterade en del själv och bakade en variant av glutenfria hålkakor när barnen var små, men utan hålet. Av någon outgrundlig anledning så blev de platta och trista när man stansade ut hålet, men lät man bli så blev de höga och fina. Skumt! Hur som helst är jag jätteglad att det finns en möjlighet att köpa verkligt fint och gott glutenfritt bröd och bakverk nu när det finns en konditor/bagare som verkligen vet vad som är gott och har personlig erfarenhet av glutenintolerans.

Länkar här till Lysings hemsida. Och gå verkligen in på hemsidan och titta på vad de har att erbjuda!

Hoppas du också tar en liten road-trip och passar på att ta en härlig fika i Ödeshög. Jag kommer med all säkerhet att ta en sväng dit igen innan jul.

Trevlig helg nu!

 

Comments powered by CComment