Kost & Själ

Inloggning

Fågelkött är en utmärkt källa till B-vitamin och järn, i förhållande till kalorimängden, mer än vad andra köttslag faktiskt innehåller. Dessutom är det ett kött som inte räknas in i det kött som vi av hälsoskäl bör dra ned på varje vecka, då rött kött påverkar tarmen negativt. Även ur klimatsynpunkt är fågelkött ett bättre alternativ, om du inte helt vill gå över till vegetarisk kost.

 

Veckans recept får bli en härligt pestofylld kycklingfilé, späckad med nyttigheter samtidigt som den är ljuvligt god.

 

Du behöver:

 

4 kycklingfiléer på cirka 125 g vardera

30 g pinjenötter

1 kruka basilika

2 vitlöksklyftor

Salt 

1 msk riven parmesan

2 msk olivolja

Svartpeppar

1 kg mogna kvisttomater (alt. 2 burkar hela tomater)

2 lökar

 

Gör så här:

  1. Torka av varje kycklingfilé och skär ett snitt i varje file´.
  2. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de är gyllene och låt svalna. 
  3. Mixa basilikan, pinjenötter och 1 vitlöksklyfta slät i en mixer. Tillsätt 1/2 msk olivolja, riven parmesan och salt, blanda samman väl. Smaka av med lite svartpeppar.
  4. Fyll kycklingfiléerna med peston och fäst ihop med tandpetare. Krydda filéerna på båda sidor med salt och peppar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn kycklingen på båda sidor. 
  5. Lägg de halverade tomaterna i en ugnsform med hackad lök och 1 hackad vitlöksklyfta, blandat med 1 msk olivolja. Lägg de brynta kycklingfiléerna ovanpå tomaterna och sätt in i 200° varm ugn i cirka 20 -30 min. Finns en stektermometer använd gärna den och låt kycklingen komma upp till 72° innertemperatur. Kontrollera noga att kycklingen är genomstekt innan servering. 

 

 

Gott att servera till den här rätten är ugnsstekt rosmarinpotatis. 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki