Kost & Själ

Inloggning

Det är ganska ofta det blir matrester över efter måltider och det är ju inte alltid som man är sugen på att äta samma mat flera dagar i rad. Då är det ju bra att göra nya maträtter av resterna, vilket kan vara nog så knepigt att både få till som komma på vad man ska göra. Jag vill därför denna vecka ge dig ett par goda tips/recept att prova.

Snabbpizza:

Ett suveränt sätt att ta hand om rester på är att göra pizza på dem. Det du behöver ha hemma då är tortillas.

Jag gjorde våra snabbpizzor av resterna från taco-middagen häromdagen. 

  1. Lägg tortillas (en per person) på en plåt med bakplåtspapper. Bred på 1 msk tomatpuré eller 1 msk crème fraiche (helt efter eget tycke).
  2. Grunda pizzan med lite gröna blad, jag använde mig av babyspenat och strimlad kål, som var över efter tacosarna. Lägg sedan på av de rester du har, jag använde idag ett par matskedar tacofärs per pizza, en strimlad smörgåssalami-skiva per pizza, samt lite överbliven strimlad rödlök.
  3. Toppa sedan med lite riven ost.
  4. Sätt in i 200° varm ugn (använder du varmluft sätter du in pizzorna innan ugnen har blivit uppvärmd) och grädda dem i cirka 8-10 min. Du ser när osten börjat få den färg du önskar.

Fler tips:

Ett annat knep att göra nytt av rester är nästan likadant. Skillnaden då är att du gör en pajbotten som du sedan fyller med det du vill använda och sedan häller äggstanning över och så in i ugnen. På så sätt kan ingen klaga över att få samma mat flera dagar i veckan :) 

En favoriträtt för mig, när jag får kokta grönsaker över (som exempelvis broccoli, blomkål, vaxbönor o s v), är att lägga dessa grönsaker i en ugnsform. Gör sedan en ostsås, som är ganska så tjock och sätt in i ugnen tills det blir en fin och gyllene yta. Servera tillsammans med valfritt tillbehör. Min matlåda till jobbet idag med denna rest-rätt blir med kikärtsbullar som tillbehör. Så gott!

Kontentan av det hela är att använd det du har hemma, i kombination med din fantasi, så kommer du få varierade måltider samtidigt som du värnar om miljön och inte är med och bidrar till det enorma matsvinn som vi har i Sverige. Lycka till! 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki