Kost & Själ

Inloggning

Att ägg är gott till frukost vet nog de flesta av oss. Men att något så enkelt som äggröra kan kvala in under "tröst-mat" eller mat för svajiga hormoner har nog inte så många av oss tänkt på tidigare. Men så är det!

I boken "Mat för hormonell balans" av Mia Lundin och recept av Ulrica Davidsson föreslår man en liten skiva Brie ost till äggröran, tillsammans med andra valfria tillbehör. Jag älskar Brie och för mig kvalar den in under "tröst-mat", vilket kan behövas nu när kroppen och hormonerna börjar att spreta åt olika håll... Jag valde att använda färska babyspenatblad som en bädd att lägga äggröran på, med några halverade tomater och vindruvor till. Jag strödde dessutom över lite chiliflakes, för att få lite mer smak till frukosten. Du kanske redan är van att göra äggröra, men har du inte provat någon gång kan jag rekommendera dig att göra det. Här är det superenkla grundreceptet:

I muggen finns det grönt te med mynta...

Äggröra:

  • 2 ägg
  • en nypa salt, några drag med pepparkvarnen

Vispa ihop äggen med salt och peppar i en liten skål med hjälp av en gaffel.

Hetta upp 1 tsk flytande margarin eller olja i en liten kastrull. Häll i äggsmeten och börja genast att röra runt med gaffeln. Äggen kommer att koagulera (stelna) mycket fort, så rör kontinuerligt. När det börjar att kännas som det fastnar i botten på kastrullen (vilket sker efter bara kanske 20-30 sek), stäng av värmen och drag kastrullen lite åt sidan. Fortsätt att röra tills du tycker att din äggröra är tillräckligt stelnad. 

Servera med valfria tillbehör. 

Äggröra kan du servera när som helst egentligen, som frukost, mellanmål, lättlunch eller snabbt kvällsmål. Det du väljer som tillbehör avgör sedan hur pass "matig" rätten blir - stekt korv och en blandad sallad till, tillsammans med en skiva gott surdegsbröd t ex, är en snabb men jättegod kvällsmåltid. 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki