Kost & Själ

Inloggning

En av mina absoluta favoriter när det kommer till vego-mat, är Risotto. Det finns nog inget som går att variera och alternera på så många olika sätt, efter tycke, smak och helt enkelt efter vad som finns hemma. Antingen äter man risotton som den är, eller så väljer man att ha något tillbehör till, förslagsvis något mer vegetariskt, eller kanske en bit fisk eller kyckling till, smaken och valet är ditt! Dessutom spelar det ingen roll vilken årstid det är, den funkar året runt, välj bara grönsaker efter säsong och tillgång. 

Jag brukar ha i så mycket goda grönsaker som möjligt i min Risotto och ibland byter jag även ut hälften av buljongen mot passerade tomater - flytande antioxidanter! Bönor av olika slag brukar få stå för proteinet, här är det bara fantasin som sätter gränser.

Den här gången hade vi ett par små auberginer hemma, som uppskivade i cirka 0,5 cm tjocka skivor, stektes i olivolja, med lite salt och peppar över skivorna. När de var nästan färdigstekta, strösslade jag över lite solrosfrön, som fick lite lätt färg även de i stekpannan innan serveringen. Till topping använde jag strimlad zucchini, som jag använde vår "spiralizer" för att få de härliga spagettislingorna. Naturligtvis går det även att använda t ex potatisskalaren för att göra strimlor istället. 

Aubergine slukar mycket fett när man steker den, men den här rätten är så fettsnål för övrigt och dessutom används enbart bra fetter i och med olivoljan, så bli inte förskräckt över det.. 

Risotto med stekt aubergine och zucchini-pasta.

Ingredienser:

olivolja, cirka 1 msk (läs på flaskan att den är avsedd för matlagning också)

2 schalottenlökar

1 morot, finhackad

3 dl risottoris

1 msk äppelcidervinäger

 9 dl varm grönsaksbuljong

0,5 dl riven parmesan

Förslag på grönsaker att ha i när risotton närmar sig färdiglagat - paprika, zucchini, tomat, bönor, sparris, majs....

Gör så här:

 Värm olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs den hackade schalottenlöken och de finhackade morötterna ett par minuter under omrörning. Häll sedan i risottoriset och låt det fräsa med tills det är glansigt och nästan ser lite genomskinligt ut. Häll i en matsked vinäger. 

Börja sedan successivt att hälla i av den varma buljongen, och nu blir det ganska mycket rörande en stund - rör med jämna mellanrum så att det inte klumpar ihop i botten på kastrullen, späd med buljongen lite i taget, så att den får gå in i riset långsamt. Den här mängden tar runt 20 min att få in i riset och så att riset blir färdigt. När det är nästan färdigt, precis innan sista mängden buljong ska i kastrullen, brukar jag ha i allehanda finhackade och goda grönsaker, så att de får bli varma tillsammans med riset, men ändå inte koka sönder. Allra sist, när du smakat på risotton för att se så att riset mjuknat och är färdigt, drar du kastrullen åt sidan och rör ned finriven parmesan, vilket ger god smak och en härligt krämig konsistens på rätten. 

Ät risotton så här, eller ha något valfritt tillbehör till.

Smaklig spis!

 

 

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki