Du behöver:
- 1 gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 1 paprika, valfri färg
- 3 msk rapsolja
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk paprikapulver
- 1,5 tsk spiskummin
- 1 tsk mald koriander
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 - 1 msk harissa (eller chipotle paste), smaka av hur starkt du vill ha det och ta mindre om du inte vill ha så starkt alternativt hoppa över helt
- antingen 400 g krossade tomater på burk, eller motsvarande färska tomater, båda funkar lika bra. Mycket tomat ska det vara i denna rätt i alla fall.
- 1 tsk strösocker
- 1 dl vatten
- grönsaksbuljong (pulver, tärning eller fond, vilket du har hemma) motsvarande 1 buljongtärning
- 4 ägg
- vitost 10 % fett, 150 g
- färsk koriander, 1 msk hackad
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Vitlöken lägger du åt sidan.
Dela, kärna ur och hacka paprikan i små bitar.
Hetta upp olja i en panna med höga kanter och stek lök och paprika några minuter.
Blanda i vitlöken, torra kryddorna, tomatpuré och harissa och fräs någon minut till.
Häll i tomater, vatten, socker och buljongpulver (eller tärning/grönsaksfond om det är det du har) och låt det hela sjuda under lock i cirka 10 min.
Gör 4 "hål" tomatröran och knäck ett ägg i vardera hål. Lägg på locket igen och låt det sjuda mellan 5 -7 min, beroende på hur fast ägg du önskar.
Strössla gärna över hackad koriander och smulad vitost/fetaost och ringla lite olivolja över.
Comments powered by CComment