Du behöver:

  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 paprika, valfri färg
  • 3 msk rapsolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1,5 tsk spiskummin
  • 1 tsk mald koriander
  • 2 msk tomatpuré
  • 0,5 - 1 msk harissa (eller chipotle paste), smaka av hur starkt du vill ha det och ta mindre om du inte vill ha så starkt alternativt hoppa över helt
  • antingen 400 g krossade tomater på burk, eller motsvarande färska tomater, båda funkar lika bra. Mycket tomat ska det vara i denna rätt i alla fall. 
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl vatten
  • grönsaksbuljong (pulver, tärning eller fond, vilket du har hemma) motsvarande 1 buljongtärning
  • 4 ägg
  • vitost 10 % fett, 150 g
  • färsk koriander, 1 msk hackad

Gör så här:

Skala och finhacka lök och vitlök. Vitlöken lägger du åt sidan.
Dela, kärna ur och hacka paprikan i små bitar.
Hetta upp olja i en panna med höga kanter och stek lök och paprika några minuter.
Blanda i vitlöken, torra kryddorna, tomatpuré och harissa och fräs någon minut till.
Häll i tomater, vatten, socker och buljongpulver (eller tärning/grönsaksfond om det är det du har) och låt det hela sjuda under lock i cirka 10 min.
Gör 4 "hål" tomatröran och knäck ett ägg i vardera hål. Lägg på locket igen och låt det sjuda mellan 5 -7 min, beroende på hur fast ägg du önskar.
Strössla gärna över hackad koriander och smulad vitost/fetaost och ringla lite olivolja över.

Comments powered by CComment