Kost & Själ

Inloggning

Jag tänkte lite variation på fiskdagarna i kombination med ruggigt vinterväder och förkylningar, så idag serveras det en rejält HET soppa, i dubbel bemärkelse.

 

Skaldjur är rika på bl a jod, selen, magnesium och protein. De innehåller även mycket Omega-3 fett, samtidigt som de innehåller lite mättade fettsyror, och hjälper till att sänka kolesterolhalten, vilket innebär att de är suveräna för hjärta, kärl och hjärna och bidrar till att minska risken för stroke och hjärtsjukdom. Vill man även försöka gå ned i vikt är skaldjur ett suveränt livsmedel, som ger så mycket men ändå inte bidrar till fettansamlingar där man inte vill ha dem. Nackdelen med skaldjur är att väldigt många är allergiska och reaktionerna mot skaldjur kan ta sig ganska läskiga former med bl a tilltäppta luftvägar. 

 

Jätteräkorna - ”Vannameiräkor”, som jag använder, är asc märkta, vilket innebär att de är ansvarsfullt odlade med tanke på miljö, vattenbruk, strikta krav på både socialt ansvar och odlingar med hänsyn till lokalbefolkningen. Ingen onödig antibiotika får heller anvädas. 

 

 

Det här behöver du:

 

1 portion risnudlar att smula i tallrikarna

9 dl kyckling- eller fiskbuljong

1 citrongrässtjälk, skär i 4 cm stora bitar

1 stor röd chili, urkärnad och skuren i 4 delar

4 kaffirlimeblad (hoppa över om du inte har)

1 tsk sambal oelek

30-40 råa skalade jätteräkor (tinas med fördel lite innan tillagningen)

2 halvstora tomater, klyftade

2 salladslökar, skurna i 2,5 cm stora bitar

2,5 msk citron- eller limejuice

1 msk fisksås

1 tsk kokossocker (eller vanligt strösocker)

Färsk koriander till garnering

 

Gör så här:

 

Häll i buljongen i en gryta, gärna av gjutjärn. Lägg i citrongräset, chilifrukten, sambal oelek, kaffirlimebladen och sjud upp. Låt sjuda i 2 minuter.

Lägg i räkorna, tomat och salladslök och låt det hela sjuda upp igen, sjud under cirka 3 min när soppan fått lite fart igen (det stannar av beroende på de kalla räkorna som kanske inte är helt tinade ännu).

Häll i limejucie, fisksås och socker. Blanda väl.

 

 

Smula ned lite risnudlar i varje sopptallrik och fördela sedan räkor, chilifrukter, tomater o s v i vardera tallriken.

 

 

 

Häll över buljongen och avsluta med att garnera med lite klippt koriander.

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki