Kost & Själ

Inloggning

Tänkte knyta ihop förra veckans "Tanke och tips" kring stress och stressymptom, med denna veckas tankar och tips kring kalcium och kalciumkällor. 

Det superenkla receptet blir en värmande och rogivande chokladdryck, som du gör från grunden själv och som inte kommer att "speeda" en kanske redan orolig själ med onödiga mängder socker. Den här drycken är suverän strax innan sänggåendet, om du har svårt att komma till ro. Men även under dagen kan det behövas att komma ned lite i varv, varför den med fördel kan göras istället för den där koppen kaffe mitt på dagen, om du känner att livet surrar på alldeles för fort.

Visst är väl det här en enkel dryck som förmodligen de flesta av oss fick som små, men som man som vuxen av någon anledning glömmer bort?! Inom äldrevården har man på många ställen idag infört en varm kopp choklad, gjord från grunden, inför sänggåendet och resultatet har många gånger blivit att den äldre människan har kunnat komma till ro utan att behöva ta tabletter för att somna. Ganska fantastiskt att något så enkelt och så gott kan göra något så stort! Men kanske inte så konstigt ändå om man betänker att mjölk är suverän som rogivare då den innehåller tryptofan, ett förstadie till seretonin och melatonin, vilka är rogivande och befrämjar sömnen. Även den som känner sig mer stressad och orolig än vanligt kan med fördel se till att få i sig lite mer av detta för att hjälp kropp och själ att komma ned lite i varv.   

Välj med fördel ett råsocker, som ger lite andra toner än enbart sött, som det vita raffinerade sockret gärna gör annars. Jag valde att använda mig av ett ljust muscovadorörsocker, som ger precis lagom med sötma i liten mängd, men den ger även en liten touch av kolasmak. 

Kanel är en sötaktig krydda, som ändå ger lite värme och som är så allsidig då den lika väl går att använda i bakverk och desserter som i matlagning. Har du ingen hel kanel hemma, går det lika bra att helt lätt pudra över lite malen kanel över den färdiga chokladen i koppen. 

Drick njut, bara känn den mjuka smaken och försök att låta de skenade tankarna att sjunka undan för en stund. 

Du behöver:

En stilla och avskild plats där du kan sitta och avnjuta din kopp i lugn och ro.

1 tsk kakao

2 tsk ljust muscovadosocker (eller annat rårörsocker som du kanske har hemma, välj gärna bort det raffinerade sockret)

2,5 dl lättmjölk, eller mellanmjölk

1 bit hel kanel

Blanda samman kakao och socker med ett par matskedar av mjölken i en liten kastrull, och häll på resten av mjölken när du fått till en mjuk kakaokräm. 

Lägg i kanelstången och värm chokladmjölken tills den börjar ryka.

Jag brukar låta kanelstången ligga kvar i muggen också, men tycker du den är i vägen plockar du naturligtvis upp den.

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki