Kost & Själ

Inloggning

 

Godis behöver inte vara något dåligt, utan du kan få i dig mycket nyttigheter under en och samma goda tugga, om du gör dem själv. Det här receptet innehåller mycket som är bra för oss, från vitaminer till mineraler. Det jag vill göra dig observant på är att använda ett ekologiskt jordnötssmör, som enbart är gjord på jordnötter, möjligen lite tillsatt salt, men inget annat. Det går även att enkelt göra sitt eget jordnötssmör genom att mixa rostade naturella jordnötter i en matberedare tills de blir till ett jordnötssmör. 

 

Hur är de här godisarna bra?

 

Vi börjar med den torkade frukten/bären - tranbär innehåller rikligt med vitamin A och C, järn, kalcium, fibrer och har använts genom tiderna för att motverka urinvägsinfektioner. Russin är en stark antioxidant, innehåller bl a vitamin C, B2, B1, B6, karoten, järn, kalium, zink och är fiberrika.

 

Jordnötter är mycket rika på protein, fibrer, magnesium, järn, folat och vitamin E, rik på omättade fetter. 

 

Solrosfrön innehåller bl a fler B-vitaminer, kalium, E-vtiamin, kalcium, protein, rik på fleromättade fetter. 

 

Valnötter innehåller mycket nyttiga fetter, som exempelvis omega-3, de har ett högt innehåll av järn, kalium, zink, magnesium, högt E-vitamin innehåll och mycket fibrer. 

 

Den torkade kokosen innehåller mycket fibrer, men ur näringssynpunkt ger inte den torkade kokosen så mycket. Men den ger en god smak!

 

Pumpafrön är även de rika på mineraler och vitaminer, protein. Pumpafrön är en utmärkt naturlig källa till zink och kan med fördel användas som naturligt zinktillskott. 

 

Havregryn är ren hälsokost för oss och vi bör få in det i vår kost varje dag. De innehåller en hög halt av lösliga fibrer, vilket gör att de underlättar matsmältningen. De innehåller magnesium i stora mängder, vilket är sammankopplat med en god hjärthälsa på så sätt att mineralet befrämjar blodflödet, blodtrycket hålls på en bra och sund nivå och detta bidrar till en minskad risk för hjärt- och kärlsjudomar. Havregryn innehåller dessutom betaglukaner, vilka hjälper till att sänka LDL-kolesterolet, alltså det ”dåliga kolesterolet”. Betaglukanerna hjälper även till att hålla blodsockret på en stabil och bra nivå. Havregryn är dessutom proteinrika. Med andra ord är faktiskt havregrynen en suverän hälsokost för oss. 

 

Så, de här godbitarna är med andra ord rikta hälsoboostar för oss. Och så är de vansinnigt goda..

 

Du behöver:

 

2 dl havregryn

1 dl solrosfrön

2 dl russin

2 dl tranbär

1 dl kokosflingor

1 dl valnötter

1 dl pumpafrön

0,5 dl ekologisk jordnötssmör

70% choklad

 

      1. Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör ihop till en massa. Det tar några minuter innan oljorna i nötter och frön kommer loss och gör det hela till en massa,  

          så ge det några minuter. Tycker du att det inte blir till en massa över huvud taget, tillsätt ett par teskedar rapsolja och kör en stund till. 

  1. Lägg massan på ett bakplåtspapper och börja trycka ut med händerna. Ta sedan hjälp av ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå och en brödkavel, kavla ut till en cirka 1 cm tjock kaka.
  2. Dela kakan i cirka 30 bitar, men vill du ha större bars så gör du självklart färre bitar, gör efter eget tycke och smak. Ställ sedan in bitarna i frysen under minst 2 timmar.
  3. Smält chokladen och doppa bitarna i chokladen med hjälp av en gaffel och lägg dem sedan att stelna på ett bakplåtspapper. 
  4. Lägg de färdiga bitarna i en burk med tättslutande lock, nära till hands för att njuta av en godbit till fikat, eller ett par efter träningspasset. 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki