Den här veckan tänkte jag ge lite tips på hur man kan få den traditionella ugnsfalukorven med mos på ett både nyttigare och ”lättare” sätt. Jag kommer att jämföra de olika livsmedlen så att du själv kan se vad det är du tjänar in på att byta ut ingredienserna. Bara för att kanske en i familjen vill/behöver tänka till lite extra kring vad och hur mycket man stoppar i sig, behöver det inte betyda att man måste göra olika rätter. Tvärtom är det både ohållbart och fel i längden. Laga nyttig och bra mat till alla, det kommer alla att må väl av. Tänk till på vilka livsmedel ni använder och ta även för vana att alltid servera en god blandad sallad till varje huvudmål och varför inte avsluta med en god frukt eller liten skål med blandade bär, så har ni en bra och hälsosam måltid varje dag.
Först ut är potatismos och då är det hemmagjort, från grunden som gäller. Potatismos gjort från grunden går att göra riktigt fort, så glöm alla läskiga pulvervarianter! Skala och skär potatisen i mindre bitar, så kokar de på 10 - 15 min, beroende på hur smått du skurit den.
Här visar jag vad du kan spara in genom att helt enkelt skippa mjölken i moset och byta ut smöret mot en kallpressad rapsolja. Rikt på kostfibrer blir moset med palsternacka, men den som inte vill ha det i använder då istället 8 st potatisar. Båda recepten gäller 4 port.
Potatismos 1
8 st stora potatisar
2 dl mellanmjölk
2 msk smör
Kcal 91,5
Fett 2,2 g varav mättat fett 1,4 g
Fibrer 1,3 g
Potatismos 2
6 st stora potatisar
200 g palsternacka
2 dl kokvatten
2 msk rapsolja
Kcal 69
Fett 0,1 g varav mättat fett 0 g
Fibrer 1,7 g
Nästa jämförelse blir mellan ostar, ett av svenskarnas favoritpålägg. Genom att byta ut den fetare osten mot magrare varianter, vinner du både i mindre mättat fett, som i ökad mängd kalcium och proteiner, vilket kan vara bra att ha koll på vid de tillfällen man t ex ska använda en större mängd i matlagningen. Men många bäckar små, tar du ost på mackan varje dag kan du spara in en hel del i alla fall, kolla här;
Per 100 g ost
Ost 31% ost 28% ost 17%
Kcal 392 358 280
Fett 31,2g 27,1g 17g
Mättat fett 20,7g 17,8g 11,2g
Kolesterol 76,8 mg 66,3 mg. 48 mg
Kalcium. 676 mg. 689 mg. 880 mg
Protein 25,2 g. 26,2 g. 30,3 g
Något annat vardagligt livsmedel i svenska hem är ju falukorven. Här kommer en spännande jämförelse mellan en traditionell falukorv med cirka 58% kötthalt och en korv av falutyp som är baserad på kalkon istället. Jag lovar att talar du inte om för familjen att det är en annan korv än falukorv, kommer ingen att märka det alls. Byt ut ugnsfalukorven mot kalkonvarianten, gör det magrare moset och använd den magraste osten på ugnsfalun, så har du gjort en betydligt sundare middag både vad gäller fetthalt, mättat fett och kolesterolmängder.
Falukorv Kalkonkorv
Kcal 259 224
Fett 23 g 17 g
Mättat fett 8,6 g 1,7 g
Kolesterol 65 mg 42,6 mg
Protein 9,9 g 12 g
Vitamin D 0,20 µg. 1,70 µg
Comments powered by CComment