Kost & Själ

Inloggning

Veckans recept blir ett på fläskfilé då det knyter an med Veckans tips som handlar om skillnaderna i näring mellan olika kött. 

 

Du behöver:

 

400 g ekologisk fläskfilé 

400 g ostronskivling

2 schalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

Salt, svartpeppar

1 nypa riven muskot

4 msk torr sherry alt äppelcidervinäger (alkoholen försvinner ur sherryn under tillagning, men det kanske inte är något man alltid har hemma och då fungerar det absolut lika bra med äppelcidervinäger)

1 msk dijonsenap

1 msk flytande margarin

2 msk crème fraîche (välj själv om du vill ha en lättcrème fraîche eller ”vanlig” fetthalt)

1 msk färska hackade örter, t ex dragon och rosmarin

2 msk matlagningsgrädde, gärna havrebaserad för bättre fettsammansättning

4 msk fint hackad persilja

 

Gör så här:

  1. Halvera stora svampar eller skär dem i fjärdedelar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
  2. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Lägg i schalottenlök, vitlök och svamp och bryn några minuter under omrörning. Krydda med lite salt, peppar  och muskot (tänk på att senapen ger lite sälta, så var lite sparsam med saltet). Tillsätt 2 msk sherry och 2 msk vatten och låt detta puttra tills vätskan försvunnit. Ta upp svampblandningen och lägg den i en skål.
  3. Skär filén i 2 cm tjocka skivor. Bred tunt med senap på skivornas ena sida och krydda med lite peppar. Hetta upp margarinet i stekpannan och och stek fläskfiléskivorna på båda sidorna. Lägg upp dem på en tallrik och håll dem varma under t ex en bit folie. 
  4. Blanda crème fraiche med de finhackade örterna du valt, samt grädde och resten av sherryn i stekpannan och sjud upp. Späd såsen med 4-6 msk vatten. Smaka av med salt och peppar och blanda sedan ned persiljan.
  5. Portionera upp svampen på 4 förvärmda tallrikar. Lägg köttet ovanpå och skeda över sås. Strö över lite persilja. Servera med kokt potatis och resten av såsen. 

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki