Kost & Själ

Inloggning

Det här receptet är både gott och en så himla bra grund att ta till när man inte riktigt vet vad man ska laga för något. Det går att använda den just som enbart en vegansk gryta om man vill det, men det är även vansinnigt gott att steka en bit lax, kycklingfilé eller kanske som jag valde idag, servera kebabspett till (köttfärsspett).

 

Gryta har jag kallat det för, men man skulle lika gärna kunna kalla det för en form av risotto..

 

Gör gärna en stor sats när du ändå är igång, för det som inte går åt till måltiden fungerar alldeles utmärkt att frysa in till en middag en annan dag. E ller om det bara blir en slatt över, frys för all del in även den, då det går att använda som grund i en annan gryta om så önskas. Det är bara fantasin som sätter gränser. 

 

 

Du behöver:

 

4 dl kikärtsris 

 

Olivolja att fräsa grönsakerna i

1 aubergine, skuren i cm stora bitar

1 squash, skuren i cm stora bitar

2 grillade paprikor från burk (i lag), strimlade

1 tetra krossade tomater

1 dl vatten

1/2 dl mild ajvar relish

1 stor vitlöksklyfta, riven

Strimlad färsk basilika, 1 msk

Salt, peppar att smaka av med

 

Gör så här:

  1. Börja med att koka kikärtsriset enligt förpackningen. Häll av och skölj av dem lite snabbt och låt kikärtsriset ligga i en sil tills grytan är klar.

                 Det finns även "ris" gjord av en blandning av kikärter, linser och ärtor som fungerar lika bra. 

  1. Fräs aubergine- och squashbitarna i en gjutjärnsgryta, eller panna tills de börjar få lite färg. Häll sedan i de strimlade paprikorna, ajvar relish, krossade tomater, och skölj ur tetran som tomaterna var i med 1 dl vatten som även den hälls i grytan. Rör om och låt det hela puttra under lock i cirka 10 min.
  2. Smaka av grytan med salt, peppar, ha i den rivna vitlöken och basilikan. Häll i det kokta kikärtsiset och rör om. Dra av från värmen.

 

Servera med lite extra tillbehör, såsom oliver om så önskas.

 

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki