Kost & Själ

Inloggning

Nu är det ju som bekant snart jul och en massa godsaker vill vi gärna ha på vårt julbord. Idag tänkte jag lämna min mammas recept på finsk kålrotslåda, en rätt som jag gärna har som komplement till allt stabbigt kött. 

Du behöver:

cirka 900 g kålrot

100 g morötter

 

Koka dem i mindre bitar, gärna i buljong eller skinkspad, om det finns kvar efter skink-koket.

När rötterna är riktigt mjuka, mosa sönder dem till ett fint mos. Jag använde mig av min purépress, vilket räckte för att göra allt till ett slätt mos när jag blandade i följande:

 

2 msk glutenfri finmix

1 1/2 dl Oatly imat (jag använder havregrädden för den bättre fettsammansättningens skull, men använd annan grädde om du vill)

1 ägg

1 1/2-2 msk sirap

(malen ingefära, muskot, vitpeppar)

 

Blanda ner dessa ingredienser i moset och smaka sedan av med lite ingefära, muskot och vitpeppar om du vill. Har du kokat rötterna i buljong eller skinkspad, behövs inget salt, annars smakar du även av med lite salt. Mamma brukar nöja sig med vitpeppar i, men jag är helt såld på ingefära och muskot, så jag kan varmt rekommendera dem som smakhöjare i...

 

Häll över moset i en ugnsfast och smord form. Strö över glutenfritt ströbröd och sätt in formen i 200° varm ugn på nedersta falsen i cirka 45 min.

Tips: om du gör lådan i förväg och sedan ska värma den, kör den bara 35 min första gången och de sista 10 min blir när du värmer den.

 

Hyvä joulua!!

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki