Kost & Själ

Inloggning

Ett par lite nyttigare godsaker till fredags- eller lördagsmyset framför TV:n. Ibland känns det lite extra bra att göra sitt eget "skräp", som då faktiskt istället blir riktigt nyttigt samtidigt som det är gott. 

 

Vi börjar med grönskålschips:

 

200 g färsk grönkål

0,5 msk oliv- eller rapsolja

lite salt

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 150° grader varmluft. Dra bort flikar av grönkålen från den tjocka stammen. Lägg dem i en bunke och ringla oljan över, salta lite lätt. Massera runt i grönkålen så att oljan och saltet fäster på varje blad, samtidigt som bladen mjuknar lite lätt. 

 

 

 Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, glest fördelat. Det är lättast att få resultatet bra om man delar upp alltsammans i två omgångar, eller lägger på två plåtar och använder varluftsugn. Med "vanlig" ugnsvärme kör du en plåt i taget. 

 

sätt in plåten mitt i ugnen under cirka 5-7 minuter. Håll koll noggrant, då de bränns lätt. 

Så snart de börjar visa lite färg och känns torra, plocka ut dem ur ugnen och låt dem svalna. Alldeles strax har du krispiga och jättegoda grönkålschips!

 

 Honungsrostade blandade nötter:

250-300 g valfria, naturella nötter. Jag valde skalade hasselnötter och cashewnötter denna gång, men använd just dina favoriter. 

2 msk flytande honung

2 tsk flingsalt, smula sönder lätt.

1 tsk chilipulver, valfri styrka

 

Gör så här:

 

Sätt ugnen på 175°. 

Lägg de naturella nötterna i en skål och ringla över honungen. Häll sedan över salt och chilipulver och rör om ordentligt så att alla nötter täcks ordentligt. Det blir rejält kladdigt, men är så väl värt besväret när det är färdigt!

 

 

Bred ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper och se till att nötterna är separerade från varandra. 

Sätt in plåten  mitt i ugnen under cirka 8-10 min. Kontrollera att inte honungen bränns. När det börjar dofta från nötterna är de färdiga.

 

 

 

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki