Kost & Själ

Inloggning

Nu är det nog vår bästa tid för sallader här i Sverige. Just under sommaren äter vi mer kall mat, där olika sallader får stå både som huvudrätt och som ett gott tillbehör till vårt grillande.

Det är inte bara gott med olika sallader, det är ett utmärkt sätt för dig att få i dig massor av vitaminer och mineraler som du så väl behöver. En stor anledning alltså att se till att sallad till dina huvudmåltider är här för att stanna – året runt. 

 

Jag tänkte bjuda dig på två sallader här idag, som fångar upp de fina grönsaker vi kan skörda samt även lite bär som vi kan plocka både i det fria som i trädgårdarna. Ta inspiration av dessa sallader och låt fantasin flöda för att skapa dina egna favoriter med blandningar!

 

Persiljesallad med gurka och morot 4 port.

 

Du behöver:

·      Cirka 250 g bladpersilja

·      1 gurka

·      2 mellanstora morötter

·      Rädisor, en knippe

·      1 citron

·      0,5 dl äppeljuice (gärna färskpressad, osötad. Det finns bra sorter att köpa idag.)

·      2 msk rapsolja

·      Örtsalt + grovmalen svartpeppar

·      2 msk solrosfrön

 

Gör så här:

1.     Skölj persiljan och ta bort bladen från stjälken. Men släng inte stjälkarna eftersom massor av smak sitter där, finhacka dem så fint du kan istället. Hacka bladen helt lätt och lägg alltsammans i en salladsskål. 

2.     Skär gurkan på längden och ta bort kärnorna med en tesked. Skär gurkan i smala strimlor. Blanda den med persiljan.

3.     Skala morötterna och riv dem grovt. Blanda med persilja och gurka. 

4.     Strimla rädisorna och blanda ner i salladen. Pressa citronen.

5.     Blanda hälften av den pressade citronen med äppeljuice och rapsolja. Krydda med lite peppar och örtsalt. Smaka av om du vill ha i resten av den pressade citronen.

6.     Rosta gärna solrosfröna i en torr stekpanna, men det är inte nödvändigt, det går lika bra att använda dem som de är. Häll dressingen över salladen och strö över solrosfröna. 

 

Den här salladen som baseras på persilja istället för sedvanliga salladsblad ger dig en bra mängd med folsyra, järn och kalium. Du får även i dig C-vitamin och betakaroten i och med morot och citron. 

 

  

Lunchsallad med hallon och hasselnötter 4 port. 

Du behöver:

·      50 g hallon, antingen färska eller tinade frysta.

·      200 g sockerärtor

·      1 liten rödlök

·      150 g machesallat, eller om du får tag i så använd vattenkrasse (källfräne) istället.

·      1 sallatshuvud

·      10 hasselnötter

·      Salt, svartpeppar

·      Hallonvinäger om du har, annars vitvinsvinäger

·      2 msk rapsolja

Gör så här:

1.     Skölj och ansa sockerärtorna och koka dem 1 - 2 min i lättsaltat vatten. Häll över dem i ett durkslag och spola dem med kallt vatten. Låt rinna av. 

2.     Skala och hacka löken fint. Skölj vattenkrasse eller machesallaten. Skölj sallaten och skär den i 2 cm breda strimlor. 

3.     Lägg upp den strimlade sallaten på 4 tallrikar och portionera upp sockerärtor och vattenkrasse/machesallat ovanpå. Strö över hackade löken och lägg på hallon. 

4.     Vispa samman rapsolja och den vinäger du har med lite salt och peppar. Skär hasselnötterna i så fina skivor du kan och strö dem över salladen. Droppa vinäger över salladen.

 

Visste du att både vattenkrasse och machesallat är källor till både vitaminer som bland annat beta-karoten, K-vitamin, c-vitamin, folsyra och mineraler som exempelvis järn, magnesium, kalcium, kalium m m. Alltså goda anledningar till att välja exempelvis machesallat lite oftare. 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki