Kost & Själ

Inloggning

Måndag och jag tänkte att veckans recept får bli en lite lyxigare variant på vardagsmiddag, eftersom det just är måndag - ofta lite tungt att komma igång en ny arbetsvecka och så är det höstruggigt dessutom. Vad passar bättre då än att förgylla middagen vid dagens slut lite extra? 

Nu är det ju så att vi bör lägga fiskmåltider 2-3 ggr i veckan, och varför det då? Det finns två slags fetter som är essentiella för oss, alltså livsnödvändiga och som vi måste få i oss via kosten och det är Omega-3 och Omega-6. De finns ofta i samma slags livsmedel, som t ex vegetabiliska oljor, dock finns Omega-6 i nästan alla slags livsmedel, varför det är lättare att få i sig dagsbehovet av just denna fettsyra. Vi behöver de här fettsyrorna i kroppen bland annat för vårt immunförsvar, reglering av blodtrycket och för att cellerna i kroppen ska kunna byggas upp och repareras, och mycket mycket mer. Kanonviktiga fettsyror med andra ord. Om man ser till att äta varierat och fisk 2-3 ggr/vecka, varav en av gångerna är en fet fisk typ makrill, lax, sill eller så, då klarar man kroppens behov av Omega-3, utan att behöva äta kosttillskott. 1 portion lax ger dagsbehovet av Omega-3. 

Mitt fiskval idag hamnade på lax.

  • 4 portionsbitar lax, upptinade
  • Cirka 200 g Ricotta (alltså inte riktigt en hel burk)
  • 3-4 msk färskriven pepparrot (smaka av ricottan när du blandat i pepparroten för att få den styrka du vill ha)
  • 4 skivor Prosciutto
  • 1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 200° över och under värme. 

Salta och peppra de upptinade laxbitarna försiktigt.

Rör samman Ricottaosten med pepparrot och smaka av med cirka 1/2 tsk salt.

Fördela pepparrotscrèmen över laxbitarna och linda in vardera laxbiten med en skinkskiva. Det går naturligtvis att hoppa över skinkan om man vill hålla en strikt "fiskdag", men jag tycker det blir gott så här.

Lägg fiskbitarna i en form med bakplåtspapper i botten, så behövs inget mer fett däri. Låt stå mitt i ugnen i cirka 20 min. 

 

Jag serverar idag ugnsbakade potatis- och butternutpumpa- bitar till. 

Smaklig måltid!

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki