Kost & Själ

Inloggning

Denna veckas recept får bli ett fiskrecept. Det står kapkummel, som tillhör min sort av favorit-vit-fisk, men du använder naturligtvis den vita fisk du har - sej, Alaska pollock, torsk, eller vilken sorts vit fisk du önskar. 

Den som inte tål ägg hoppar över dubbelpaneringen (hoppa alltså över mjölet och äggvitan) och väljer en annan slags ost än parmesan, som förslagsvis en vällagrad Västerbottensost, eller Prästost. 

Du behöver:

1 påse upptinad kapkummel (MSC märkt naturligtvis) 600 g

3 äggvitor 

1,5 dl mjöl (använd det du har hemma, från vetemjöl till bovetemjöl. Jag använde ett fullkornsrismjöl idag)

1 tsk torkad oregano

1 tsk Sumac (finns inte den kryddan, använd lite rivet skal från lime eller citron)

1 msk limejuice

1 krm chilipulver

2 dl sesamfrön

1,5 dl riven parmesanost

2 tsk olivolja

Gör så här:

Värm ugnen till 200°.

Salta lite lätt på de upptinade fiskfiléerna. 

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt, häll på 1 tsk olivolja som du sedan med hjälp av ett papper stryker ut, jämnt fördelat över pappret.

Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner 1 krm chilipulver och 1 msk limejucie i den fluffiga äggvitan.

Häll upp sesamfrön på en tallrik och blanda med oregano, Sumac (alt. rivet citron- eller limeskal) och riven parmesan. Se till att paneringen är ganska välblandad.

Vänd de lättsaltade fiskfiléerna i först mjölet, doppa dem sedan i äggvitan och vänd sedan i paneringen. 

Lägg dem på plåten och ringla 1 tsk olivolja över de panerade filéerna. 

Sätt in i mitten på ugnen och låt stå i cirka 15-20 min, beroende på hur tjocka fiskbitarna är. Kapkummeln är lite tjockare än exempelvis sejfilé, så kummeln får stå inne i 20 min. Men anpassa efter val av fisk.

Jag serverar fisken med lite kokt potatis, en kall yoghurtsås som jag smaksätter med lite limejucie, ett par matskedar majonnäs och ganska mycket kapris. Och så en blandad sallad förstås!

Smaklig måltid!

 

 

 

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki