Kost & Själ

Inloggning

Ibland måste man försöka hitta på något roligare sätt att servera fisken på, än den vanliga stekta laxen/torsken med mos till. Jag valde att göra Fish and chips, på ett något hälsosammare sätt, än den hårt friterade och oljedrypande äkta varianten. Gott blir det även om man inte friterar, det lovar jag. Den som inte vill hålla på och dubbelpanera fiskbitarna, hoppar förstås över ingredienserna mjöl och ägg. Jag tycker det är gott att dubbelpanera, det blir lite frasigare så och när man tillagar i ugnen på det här sättet suger inte paneringen upp så mycket extra fett som när man steker i panna. Men som sagt, vill du av någon anledning hoppa över det momentet så går det lika bra att enkelpanera, det är en smaksak.

 

 

 

Det här behövs:

 

  • 2 portionsbitar fryst torsk, upptinade
  • 2 portionsbitar lax, upptinade
  • Fullkornsrismjöl (men använd det du har hemma - Graham, vetemjöl eller vad du har)
  • Ägg
  • Ströbröd, gärna fullkorn

 

Två medelstora sötpotatisar

 

Börja gärna med att blanda ihop tartarsåsen, så att den får stå till sig en stund innan serveringen. Se recept längre ned.

 

Börja med att skära upp de upptinade fiskbitarna i bitar stora som de traditionella fiskpinnarna.

Salta och peppra på fisken.

Vänd fiskbitarna först i mjölet, sedan det uppvispade ägget och sist i ströbrödet. Lägg de färdigpanerad fiskbitarna på en plåt med bakplåtspapper på.

Ringla över ett par matskedar raps- eller olivolja när alla fiskbitarna ligger på plåten.

 

Skala sötpotatisarna och skär dem sedan i så tjocka pommes frites stänger som du vill ha. Lägg dem i en skål och häll på 1 msk raps- eller olivolja och ”massera” runt potatisarna med händerna. Lägg även dem på en annan plåt med bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 175° varmluft och sätt in plåtarna. Efter 15-20 min har fisken fått fin färg och du kan ta ut den. Höj då samtidigt temperaturen till 200° och låt sötpotatisen vara inne några minuter till, så att även den börjar få en lite brunare yta. 

 

Servera fish and chips med en god tartarsås och en blandad sallad.

 

Tartarsås på mitt vis, till cirka 5 port. 

 

 

1 dl grekisk yoghurt 10%

1 dl majonnäs

0,5 dl finhackad smörgås- eller ättiksgurka

0,5 dl finhackad dill

2 msk kapris + några att lägga på ytan när såsen är färdig.

 

Ja Tartarsås är en fet sås, men blandar man ut med yoghurt på det här viset, sjunker fetthalten. Men samtidigt ska man komma ihåg att majonnäs (om det är en riktig och välgjord majonnäs) innehåller bra fetter, så helt livrädd för det tycker jag inte man ska vara. Använd det dock med måtta, för fett, hur nyttigt det än är, har en tendens att sätta sig som överskott när man använder mer än vad man gör av med i energiväg - som allt annat med andra ord.

 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki