Kost & Själ

Inloggning

Veckans recept blir en sötsyrliga kycklinggryta med lite asiatisk touch. Den innehåller socker, vilket man kanske kan tycka verkar konstigt, men den totala mängden socker i rätten är försumbar i en så stor sats gryta. Smaken ska vara lite lätt söt-syrlig när rätten är färdig. Aprikoserna i rätten bidrar med kostfibrer, järn, betakaroten och innehåller dessutom salicylsyra som har en svagt antibakteriell och sjukdomshämmande effekt i mage och tarm. Att de innehåller salicylsyra är inget märkligt i sig, växter innehåller det naturligt som ett försvar mot bakterie- och svampangrepp och frukter innehåller störst mängder. Däribland är just aprikosen en av de mest salicylrika frukterna. Använd gärna de osvavlade aprikoserna, det ser du på att de torkade aprikoserna som är osvavlade är lite brunare i färgen än de svavlade.

 

Du behöver:

 

600 g kycklingfilé, strimlad

2 små eller 1 stor gul lök, halverad och tunt skivad

1 spetspaprika (valfri färg), strimlad

200 g aprikoser, strimlade

2 st salladslökar, halverade och delade i 4 cm bitar

100 g sockerärtor, delade i grova bitar

5 dl kycklingbuljong

1 msk tamari sojasås

1 msk fishsauce

1 msk tomatpuré

2 msk vitvinsvinäger

1 msk socker

1 msk maizena

 

Gör så här:

 

  1. Strimla paprika, aprikoser och skiva löken. Dela upp sockerärtorna i grova bitar och skär salladslökarna.
  2. Strimla kycklingen och bryn den i en gryta (gärna gjutjärn). När kycklingen har börjat brynas lite, lägg i den gula löken och låt den fräsa med en stund. Lägg i aprikoserna och häll på kycklingbuljongen. Låt koka upp och sjud sedan i 15 min. 
  3. Blanda ihop sojasåsen, fisksåsen, tomatpuré, vinäger och socker. Häll ned i grytan och blanda om väl. Lägg i salladslöken och sockerärtorna, låt sjuda 5 min.
  4. Smaka av med lite salt, peppar och ev 1 msk socker till (den totala sockermängden är försumbar i en så stor sats, smaken ska vara lite lätt sötsyrlig). 
  5. Blanda ihop maizena med lite vatten och häll i grytan, blanda om väl och låt sjuda upp så att såsen tjocknar lite. 

 

Servera gärna med ris, sort efter smak. 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki