Kost & Själ

Inloggning

Här i Sverige har det asiatiska köket, med Thaimaten i spetsen, slagit stort och anses som ett hälsosamt kök med mycket grönsaker. Sedan pratas det varmt och ofta om medelhavskosten som det vi ska äta för att verkligen bevara vår hälsa. Och så är det ju, men visste du att det Indiska köket faktiskt anses vara ett av de sundaste i världen? Eftersom en stor del av befolkningen i Indien är vegetarianer, så finns det en uppsjö av vegetariska recept, med aromatiska kryddor som har positiva effekter på vår hälsa. Kryddorna som används både stimulerar aptiten och matsmältningen och flera av dem har en bakteriedödande effekt, som exempelvis chili, vitlök och ingefära.

För dig som inte äter vanlig gul curry, är denna rätt en positiv överraskning eftersom den här curryn (curry är ju faktiskt namnet på en kryddblandning och det finns i hur många varianter som helst) gör du själv och du avgör själv vilken av kryddorna du inte tycker om/tål och vill byta ut.

 

Ett tips är att laga till dubbel mängd av såsen, utan grönsakerna och frys in i portionsförpackningar. Då har du snabblagade måltider genom att tina en portion och värma upp med grönsaker (alltså färdig rödbeta och kokt morot) och då servera rätten med kokt potatis eller istället för potatis färdigkokta kikärtor.

 

 

Det här behöver du:

300 g kokta rödbetor

250 g fast potatis

1 morot

3 cm färsk ingefära

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

3 tsk rapsolja

1 liten bit hel kanel

3 st kardemummakapslar

1 krm spiskummin

1 krm senapsfrön

1 krm malen koriander

1-2 torkade röda chilisar

Salt 1 burk krossade tomater

1,5 dl yoghurt (välj grekisk eller turkisk, eller matyoghurt)

Svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Skär rödbetorna i fjärdedelar, och skiva sedan fjärdedelarna och ställ åt sidan. Skala potatisen och moroten. Skiva moroten och tärna potatisen. Skala ingefära och vitlök, skär i bitar och gör en puré av dem tillsammans med 1/4 dl vatten med hjälp av en mixer (eller kryddkvarn om du har det).
  2. Skala löken, halvera den på längden och skiva halvorna tunt. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs löken. Tillsätt vitlöks- och ingefärspurén och fräs under konstant omrörning tills purén är brynt och vätskan har dunstat bort. 
  3. Tillsätt kanelstången (jag är inte kock så jag tillsätter istället för att ”gå i med”), kardemummakapslar, spiskummin, senapsfrön, koriander och torkad chili. Lägg i den tärnade potatisen och morotsskivorna och fräs under omrörning. Salta lite lätt, häll på 2 dl vatten och tillsätt tomaterna under omrörning. Låt det hela sjuda under 30 min och rör om då och då. 
  4. Ta upp kanelstång, torkade chilin och kardemummakapslarna. Rör ned yoghurten lite i taget så att det inte skär sig och tillsätt sedan rödbetorna. Värm upp tills allt är genomvarmt, men låt det inte koka! Smaka av med svartpeppar och ev lite mer salt om du tycker det behövs.
  5. Servera med ris, gärna saffransris och lite mangochutney.

 

 

 

Smaklig och hälsosam måltid!

 

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki