Kost & Själ

Inloggning

Vi bör ju byta ut en del av proteinet i kött mot vegetabiliska, proteinrika varianter. Linser är så finurliga att då de innehåller mineraler och proteiner så kan de lika väl mäta sig med kött, men när det kommer till vitaminer så vinner linserna stort. 200 g kokta linser innehåller lika mycket protein som 100 g kött. Linser ger också mycket järn och eftersom de har hög zinkhalt ger de kroppens immunsystem extra slagkraft. Alltså är linser ett alldeles utmärkt val när det kommer till att ersätta kött. Prova gärna runt bland alla de olika varianter som finns av linser och hitta just din favorit-lins. 

I det här receptet är det de röda linserna som används.

 

Du behöver:

 

1 knippe salladslök (det brukar vara 4-5 salladslökar)

1 gul och 1 grön paprika

2 fasta potatisar

2 cm färsk ingefära 

1 vitlöksklyfta

1 liten röd chili

1 citrongrässtjälk, endast den inre delen av de nedre 10 cm

1 msk rapsolja

2 dl röda linser

1/2 liter grönsaksbuljong

1 äpplet

Salt

 

Gör så här:

 

  1. Skölj och ansa salladslöken och skär den i 1 cm tjocka skivor. Ansa paprikorna och strimla dem fint. Skala potatisen och skär den i 0,5 cm tjocka skivor, som sedan strimlas.
  2. Skala och hacka ingefära och vitlök. Halvera, ansa och kärna ur chilin. Skär den i fina strimlor. Hacka citrongräset fint. 
  3. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, eller en gryta. Lägg i citrongräs, ingefära och vitlök och fräs under omrörning. Lägg i grönsakerna och chilin och fräs under omrörning. Blanda ned linserna, fräs hastigt och häll på grönsaksbuljongen.
  4. Lägg på locket och låt sjuda under 15-20 min. Linserna ska fortfarande vara fasta och helst inte koka sönder, så att sjuda istället för koka är väsentligt här. 
  5. Skölj äpplet och dela det i fjärdedelar, ta bort kärnhuset. Skär fjärdedelarna i skivor. Blanda ner äppleskivorna i pannan 2-3 min före tillagningstidens slut. Smaka av med salt. (Det går även att byta ut äpplet mot 50 g torkade och strimlade aprikoser).

 

Servera linsgrytan som vegetarisk huvudrätt med ris. Men det är även supergott att  servera grillad kycklingfilé eller fisk till. 

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki