Kost & Själ

Inloggning

Nu har det blivit många recept som är antingen helt vegetariska, eller med fisk eller kyckling. Som kostrådgivare tycker jag att vi behöver vara all-ätare för att få i oss de näringsämnen kroppen måste ha för att fungera optimalt - vara "flexitarianer" helt enkelt. Dock vill jag trycka på att man vid de tillfällen man väljer kött, välj ekologiskt! Det har man råd med om man väljer bort kötträtter de flesta måltiderna i veckan. Så alltså, denna vecka tänkte jag bjuda på en lite festligare kötträtt, som kanske kan passa till fredags- eller lördagsmiddag?

Du behöver:

500 g fläskytterfilé

1 tsk joderat salt 

1 krm svartpeppar 

140 gram chèvreost fett 25% 

1 msk flytande honung 

1 msk Rosmarin, färsk och finhackad

4 st stora potatisar, gärna bakpotatisar

1 msk rapsolja

0,5 tsk Joderat salt

1 st röd lök

Gör så här:

Putsa fläskytterfilén från fett, salta och peppra den runt om. Bryn den i en stekpanna så den får en fin stekyta.

Lägg den brynta filén i en ugnsfast form och skär en skåra längs med köttet.

Putsa getosten från det vita höljet och riv den grovt. Blanda samman med honungen och finhackad rosmarin. Fyll fläskytterfilén med getostkrämen.

Sätt i en stektermometer och sätt in i 175° varm ugn. Ugnsstek filén tills innertemperaturen är 65° (det tar runt 30 min, kontrollera köttet genom att skära i det om du inte använder stektermometer). Ta ut köttet och låt det vila under folie medan du gör ugnspotatisen.

 

Höj temperaturen på ugnen till 225°. Skala och skär potatisarna i klyftor, gör lika med den röda löken. Blanda dem ordentligt med rapsoljan. Lägg ut potatisklyftor och lökklyftor i en ugnsform med bakplåtspapper i botten. Sätt in i den uppvärmda ugnen och låt dem stå utan att blanda runt i 20 min. Kontrollera då om de känns mjuka, låt annars stå några minuter till. Salta när de är färdigbakade.

Servera med en blandad sallad.

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki