Kost & Själ

Inloggning

En variant på den klassiska risotton, som faktiskt ger mer näringsämnen och gör att du håller dig mätt längre tack vare fiberinnehållet. 

 

Du behöver:

 

1 lite purjolök, strimla hela

2 små morötter, skär i små tärningar

1 röd paprika, tärna den fint

1 vitlöksklyfta, hackad

2 msk olivolja

1 dl torrt vitt vin, alt matlagningsvin

1/2 liter grönsaksbuljong

2 kvistar timjan

100 g fetaost

 

  1. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs grönsaker, purjolök och vitlök ett par minuter under omrörning. Blanda i bovetet och fräs under omrörning en liten stund.
  2. Tillsätt vinet och sjud på medelvärme under omrörning tills bovetet absorberat vätskan. Tillsätt då 1,5 dl buljong och sjud under omrörning tills buljongen är absorberad. Tillsätt sedan lite buljong i taget och fortsätt sedan på samma sätt tills buljongen är slut och bovetet är färdigkokt men fortfarande ger ett lätt tuggmotstånd. Tag bort kastrullen från plattan.
  3. Hacka timjan och mosa fetaosten fint. Blanda i örterna och fetaosten, smaka sedan av med lite salt och peppar om det behövs.

 

Visste du att: kroppen behöver magnesium för nervsystemets funktion och för hela blodcirkulationssystemet. 

Kroppen aktiverar en stor mängd olika enzymer med hjälp av magnesium, bland annat för att bygga upp muskelprotein. Vid långvarig magnesiumbrist kan man därför bli muskelsvag.

 

Bovete innehåller 50% mer magnesium jämfört med vanligt vete. Jämför man bovetet med det rundkorniga ris som traditionellt används i en risotto, innehåller bovetet 6 gånger så mycket magnesium som riset.

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki