Kost & Själ

Inloggning

Nu när det har varit ett par veckor med lite kyligare temperaturer, smakar det extra gott med lite soppa. En favoritsoppa här är tomatsoppa. Den här innehåller proteiner från röda, torkade linser, goda smaker från gul lök och vitlök och massor med lykopen från tomaterna. Havregrädden tar udden av den annars lätt lite skarpa smaken från så här mycket tomat, samtidigt som havregrädden har en betydligt bättre fettsammansättning än konventionell matlagningsgrädde, men du använder naturligtvis den grädde du har hemma. 

Denna soppa kvalar helt klart in under snabbmat, dock då under betydligt sundare former än vad vi kanske annars kallar för snabbmat…

 

Du behöver:

 

1 msk olivolja

1 tetra krossade tomater, cirka 400 g

0,5 gul lök, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

5 dl vatten som fått koka upp i vattenkokaren

1,5 grönsaksbuljong (tärning)

1 dl röda linser, torkade

1 dl havregrädde

1 msk flytande honung

 

Gör så här:

  1. Fräs den hackade löken och vitlöken några minuter i olivoljan i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt de krossade tomaterna, linserna, det heta vattnet och buljongtärningarna. Rör om ordentligt. Lägg på ett lock och låt alltsammans sjuda/småkoka under cirka 15 min (så lång tid som det står på linspåsen att linserna behöver för att bli klara).
  3. Ta bort kastrullen från värmen och kör soppan slät med hjälp av en stavmixer. Det är naturligtvis lika gott att äta den som den är, men gillar man släta soppor mixar man nu.
  4. Tillsätt havregrädden och honung. Smaka ev av soppan med lite svartpeppar om du tycker det behövs. 

 

För den som önskar räkna kcal m m,

 per port:

 

Kcal: 180

Protein: 6,3 g

Fett: 7,2 g

 

Comments powered by CComment

banner_r_150.jpg

Mina Böcker

Chatta med Anki