Nu är det ett tag sedan jag gjorde något inlägg här och det är av flera skäl. Den största anledningen är orken, men nu känns det som om den är tillbaka igen.
Till att börja med vill jag säga ett stort TACK och ett ännu större GRATTIS till Maria som lånade ut sig själv som ”försökskanin” till mitt avslutande arbete i kursen idrottsnutrition. Hon skulle springa sitt första maraton och jag fick i uppdrag att se över hennes kost, peka på justeringar som eventuellt behövde göras och göra ett upplägg för hur hon skulle äta veckan innan loppet. Jätteklurigt, med tankevurpor åt ett helt annat håll än hur jag som kostrådgivare annars tänker. Maria gick in för att hjälpa till med den här uppgiften helhjärtat med liv och lust och provade det jag föreslog (ibland säkert med en viss skepsis, men gjorde det ändå). Maria genomförde sitt lopp med bravur, under storm och regn dessutom och jag är såå sjukt imponerad av henne! Och jag blev väl godkänd på min kurs, så lika glad är jag över det :)
Det här med kost vid träning är något som jag kommer att återkomma till framöver tänker jag, eftersom glädjande nog är det många som rör sig mer och tänker till på sin kost nu för tiden. Forskningen kring ämnet går framåt och mycket spännande och otippat kommer i dagen. Vet du vilken den bästa energidrycken är efter ett svettigt träningspass till exempel? Jo, mjölk eller chokladmjölk om man vill göra det lite godare och då gärna på lättmjölk eller mellanmjölk. Det innehåller den perfekta blandningen av kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler, allt som behövs för att återhämta och bygga upp en muskel som fått arbeta. Varför en magrare mjölk? Jo för att fett bromsar upptaget av kolhydrater och protein ut i kroppen och som återhämtning efter träning vill vi ju att det går fort ut i blod och muskler, alltså är en mager mjölkprodukt att föredra. Bland annat därför många som tränar mycket väljer en mager kvarg.
Om det är något som du önskar veta lite mer om kring motion/idrott och kost, så skriv gärna en kommentar här nedanför så ska jag försöka få till ett svarande inlägg.
Så, veckans recept får bli en av mina favoritfrukostar (eller mellanmål för den delen) – chiagröt.
Chiagröt 1 port.
Du behöver:
· 1 dl vätska, t ex mandelmjölk, vanlig mjölk eller min favorit – lätt kokosmjölk
· 1 msk chiafrön
· Gärna 1 tsk blåbärspulver eller lingonpulver
Gör så här:
Blanda ut chiafrön i den vätska du föredrar. Rör om ordentligt och låt stå cirka 5 min i rumstemperatur, innan du rör om igen. Om du vill ha i exempelvis blåbärspulver rör du i det nu. Ställ sedan in i kylen i minst 30 min. Jag brukar göra min dagen innan jag ska ha den.
Toppa med frukt som t ex en liten bit banan, hackat äpple eller det du tycker är gott. Jag brukar ibland lyxa till det med en tsk mjukrört jordnötssmör också. Så gott!
Comments powered by CComment