Nu är det ett tag sedan jag gjorde något inlägg här och det är av flera skäl. Den största anledningen är orken, men nu känns det som om den är tillbaka igen.

Till att börja med vill jag säga ett stort TACK och ett ännu större GRATTIS till Maria som lånade ut sig själv som ”försökskanin” till mitt avslutande arbete i kursen idrottsnutrition. Hon skulle springa sitt första maraton och jag fick i uppdrag att se över hennes kost, peka på justeringar som eventuellt behövde göras och göra ett upplägg för hur hon skulle äta veckan innan loppet. Jätteklurigt, med tankevurpor åt ett helt annat håll än hur jag som kostrådgivare annars tänker. Maria gick in för att hjälpa till med den här uppgiften helhjärtat med liv och lust och provade det jag föreslog (ibland säkert med en viss skepsis, men gjorde det ändå). Maria genomförde sitt lopp med bravur, under storm och regn dessutom och jag är såå sjukt imponerad av henne! Och jag blev väl godkänd på min kurs, så lika glad är jag över det :)

Det här med kost vid träning är något som jag kommer att återkomma till framöver tänker jag, eftersom glädjande nog är det många som rör sig mer och tänker till på sin kost nu för tiden. Forskningen kring ämnet går framåt och mycket spännande och otippat kommer i dagen. Vet du vilken den bästa energidrycken är efter ett svettigt träningspass till exempel? Jo, mjölk eller chokladmjölk om man vill göra det lite godare och då gärna på lättmjölk eller mellanmjölk. Det innehåller den perfekta blandningen av kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler, allt som behövs för att återhämta och bygga upp en muskel som fått arbeta. Varför en magrare mjölk? Jo för att fett bromsar upptaget av kolhydrater och protein ut i kroppen och som återhämtning efter träning vill vi ju att det går fort ut i blod och muskler, alltså är en mager mjölkprodukt att föredra. Bland annat därför många som tränar mycket väljer en mager kvarg.

Om det är något som du önskar veta lite mer om kring motion/idrott och kost, så skriv gärna en kommentar här nedanför så ska jag försöka få till ett svarande inlägg.

Så, veckans recept får bli en av mina favoritfrukostar (eller mellanmål för den delen) – chiagröt.

Chiagröt 1 port.

Du behöver:

·        1 dl vätska, t ex mandelmjölk, vanlig mjölk eller min favorit – lätt kokosmjölk

·        1 msk chiafrön

·        Gärna 1 tsk blåbärspulver eller lingonpulver

Gör så här:

Blanda ut chiafrön i den vätska du föredrar. Rör om ordentligt och låt stå cirka 5 min i rumstemperatur, innan du rör om igen. Om du vill ha i exempelvis blåbärspulver rör du i det nu. Ställ sedan in i kylen i minst 30 min. Jag brukar göra min dagen innan jag ska ha den.

Toppa med frukt som t ex en liten bit banan, hackat äpple eller det du tycker är gott. Jag brukar ibland lyxa till det med en tsk mjukrört jordnötssmör också. Så gott!

Skriv en kommentar (0 Kommentar)

Sommaren är strax över och de flesta har hunnit komma tillbaka från semestern. Jag tycker man hör många som pratar om hur man ”slarvat” med mat, dryck och ingen direkt motion över sommaren och semestern, med en lätt touch av dåligt samvete. Det som jag uppfattar mest i alla fall är att hösten (precis som efter nyår) är en ”ny-starts tid”, NU ska det hälsosamma livet börja! Och det är ju bra, för utan den intentionen skulle inte det minsta försöket till livsstilsomläggning ske. Så fortsätt på den tanken! Och sluta ha dåligt samvete för att en liten period i ditt liv kanske inte varit perfekt med kost och hälsa, det är ett tankesätt som enbart bryter ned och inte är till någon som helst hjälp. Jag hoppas att du haft en skön semester, kunnat ta dagen som den kommer och verkligen laddat batterierna istället. DET är den perfekta starten på en sund höst!

 

Själv har jag inte haft min semester ännu. Jag har jobbat på mitt kommunala förvärv och läst klart kursen Idrottsnutrition. Det blev en ganska intensiv sommar med andra ord, men jag skulle inte velat ha det på något annat sätt! Och nästa sommar tänker jag göra samma igen – minus plugga då förstås. Men med stolthet kan jag säga att jag nu även har kunskaper inom idrottsnutrition att erbjuda potentiella klienter!

I vinter ska jag gå på min semester och då kommer jag inte resa utomlands, nä, jag ska vara hemma och bada badtunna, träna på gymmet och bara vara – i 1,5 månad! Och kanske, kanske börja snickra på den där webkursen jag haft i tankarna så länge..

 

Läste förresten att Weight Watchers i USA konkade i maj, tydligen för att det nu mer inte går att konkurrera med läkemedel som delas ut mot fetma. Undrar när pillret eller sprutan kommer som gör att vi inte behöver motionera mera? För helt klart är att det läkemedlet kommer behövas då det här nya fetma-preparatet som är så poppis har visat sig äta lika snabbt på musklerna som på fettet – inte konstigt alls egentligen då både proteinomsättning och fettomsättning hänger tätt ihop. Men det som syns på vågen är det som räknas – tills människan får upp ögonen att det inte är så kul att leva resten av livet på vitaminpiller istället för mat, för det är där man hamnar i det här läget. Kommer nog att bli ett inlägg kring just det här framöver.

 

Nu börjar ju tomaterna att mogna äntligen (gud så segt och lång tid det tagit för dem i år!), och vad är godare än att göra en Shakshuka till lunch?! Har du inte provat ännu så gör det, och här är receptet som jag brukar göra: Shakshuka

 

Ha en fin fortsatt vecka nu!

Skriv en kommentar (0 Kommentar)

Sommardrinkar

Jag tänkte jag följer upp förra veckans recept med goda recept på sommardrinkar.

Sommaren är till för att njuta, ha lata dagar och bara ladda upp inför kommande höst och vinter, eller hur?! Varma dagar kommer det naturligt för oss (oftast), tempot saktar ned när det är för varmt för att jobba på fysiskt. Kanske tillbringas dagen vid poolen eller stranden, med något kallt att dricka. På kvällar stundas det allt som ofta en trädgårdsfest med massor god mat och god dricka. Och just drickan är det som många släpper alla hämningar på när sommaren och semestern kommer – vin, drinkar och annat gott hör ju till när man ”slappnar av”, eller?

För den som försöker gå ned i vikt eller av andra hälsoskäl lägger om kosten, är det tydligt hur mycket alkoholen ställer till, både vad gäller kaloriintag men också rent hälsomässigt – även om det enbart är under de lata semesterveckorna. Jag tänker inte komma med några pekpinnar här, eller tala om alla de negativa effekter alkohol faktiskt har. Nej, jag tänker lämna några goda drinkrecept som du kan bjuda HELA familjen på, som förutom att vara läskande och goda faktiskt är nyttiga också. Låt dig och de du tycker om sig väl smakas och ha en underbar sommar nu!

Först ut blir en smoothie som du kan ha både som frukost, till mellanmål eller som en efterrätt. Och passa på nu när jordgubbarna är som bäst, köp och stoppa lite i frysen för att göra goda drinkar, ha i frukostyoghurt eller göra goda pajer på senare också.

Jordgubbssmoothie 1 port.

·      1 mogen banan

·      Saften från 0,5 lime

·      1 msk nötsmör eller mandelsmör (hoppa över om du inte tål)

·      100 g jordgubbar (färska eller frysta)

·      1 nypa vaniljpulver (OBS! inte blanda ihop med vaniljsocker, det här är äkta mald vaniljstång alltså)

·      En liten mängd/skvätt valfri mjölk (du använder den mjölk du brukar använda oavsett om det är komjölk eller växtbaserad)

 

Mixa alla ingredienser. Tillsätt lite mjölk/dryck så att du får den konsistens du önskar, för att dricka eller om du vill ha den lite tjockare för en smoothie-bowl. Väljer du det sistnämnda, toppa gärna med lite mer blandade bär och kanske lite hackade nötter/mandel.

 

Grön och mättande dryck 1 port.

·      1 äpple med skal

·      0,5 banan (gärna banan som du fryst in i skivor, det blir krämigt, svalt och gott)

·      2 dl havredryck, berikad

·      1 dl havregryn

·      30 g babyspenat

·      0,5 tsk malen kanel

·      Smaksätt med lite annat om du vill: ex ingefära, kardemumma

Skär äpplet i lite mindre bitar. Mixa alltsammans i en blender eller mixer. Använder du frysta bananskivor behöver du köra lite längre stund för att det ska bli slätt och lättdrucket.

 

Nästa recept är god till frukost eller som mellanmål.

Lingon och kardemumma smoothie 2 port.

·      1 banan (är den infryst i skivor blir smoothien som mjukglass istället)

·      2 dl lingon (fungerar fint med frysta också)

·      0,5 tsk malen kardemumma

·      3 dl filmjölk eller naturell yoghurt (valfri fetthalt)

Mixa alltsammans och toppa gärna med lite frysta lingon.

 

Här är en festligare sommarshake som med fördel kan serveras som efterrätt, eller kanske som ett gott mellanmål.

Svalkande jordbubbsshake 4 port.

·      400 g jordgubbar (lägg 4 åt sidan som du garnerar med)

·      1 dl lättmjölk (eller växtbaserad dryck om det är det du använder)

·      1 tsk saft från lime eller juice, använder du färsk så riv gärna lite av det yttersta skalet också.

·      1 vaniljstång

·      3 msk flytande honung

·      1 kvist mynta

·      0,5 dl vispgrädde (vid växtbaserad ska det vara en som motsvarar vispgrädde)

·      4 dl krossad is

·      3 kulor citronglass (fromage eller vanlig citronglass, du väljer själv utifrån det du tål)

 

1.      Skrapa ur fröna ur vanlijstången. Dela på jordgubbarna och lägg 4 åt sidan. Mixa jordgubbar, honung och vaniljfröna i en matberedare mixer.

2.      Skölj och plocka myntabladen från kvisten. Varva halverade jordgubbar och myntablad på en drinkpinne.

3.      Häll mjölk och grädde i en mixer, tillsätt citron/limesaften och mixa tills det skummar. Mixa ned citronglassen.

4.      Fördela den krossade isen i 4 glas, fördela jordgubbspurén i glasen och toppa försiktigt med glassblandningen ovanpå. Lägg spetten över glaskanten och garnera eventuellt med lite citron eller limezest.

Riktigt varma dagar kan det vara gott att ta en alkoholfri drink som dessutom fyller på med mer av de mineraler du lätt kissar ut för mycket av då du dricker mer vatten än annars.

Melondrink 4 stycken

·      Cirka 200 g vattenmelon

·      En halv cantaloupe melon

·      En halv honungsmelon

·      3 dl päronjuice/äpplejuice

Mixa fruktköttet från melonerna och tillsätt juicen så att du får motsvarande 6 dl vätska. Beroende på vilken juice du använder kan du smaka av med lite socker om du tycker det behövs. Päronjuice är ju sötare så personligen tycker jag inte det behövs då, men det är en smaksak.

Häll gärna krossad is i glas och fyll på med den läskande melondrycken.

Har du någon favoritdrink eller smoothie som du brukar göra som alla kan njuta av? Dela gärna med dig här nedan!

 

 

 

 

Skriv en kommentar (0 Kommentar)

Nu är det högsäsong för alla härliga bär igen! Jordgubbar, smultron, vinbär, körsbär/bigaråer. Det är så härligt! Men vad gör man av alla godsakerna då?

Förutom att passa på att plocka och äta som det är (vilka bär det än gäller) så fryser jag in i lagom pyttsar och påsar också för att ha i vinter på yoghurt o s v. När det kommer till vinbär blir det självklart lite gelé, men ingen saft eftersom det inte finns någon här hemma längre som dricker saft. Däremot gör jag den här otroligt goda kakan, som Susanne, en före detta kollega gjorde på jobbet och som är såå sjukt god! Vispar man ägg och socker riktigt ordentligt först så blir kakan sådär härligt marängig och lite seg, med inslag av riktigt syrliga bär. Den kan rekommenderas, länkar här till receptet:

Marängig bärkaka

Sedan gör jag även lite godisremmar av vinbär. Förra året gjorde jag på både röda och svart vinbär, samt blåbär. Blåbärsremmarna blev goda men lite mjukare i konsistensen, så de hoppar jag i år. Jag gjorde även på jordgubbar förra året, men då hade jag även i banan för att få lite mer ”stuns” i smeten eftersom jordgubbar är lite väl mycket vätska i sig själva. Det blev också gott, men i år nöjer jag mig nog med att göra sura remmar på röda vinbär. Och så goda de är! Riktigt syrlig kick med den söta eftersmaken som sockret man vänder dem i ger. Perfekt!

Vinbärsremmar

·      2 liter vinbär

·      3 msk honung eller agavesirap till att börja med, sedan smakar du av om du vill ha mer.

·      Rapsolja till bakplåtspappren

Gör så här:

·      Olja bakplåtspappren på ugnsplåtar. Jag använde 3 stora plåtar till den här satsen.

·      Lägg bären (som är sköljda och rensade) i en skål och ta fram stavmixern. Kör dem till en sås. Blanda i honung och/eller agave sirap och kör ihop lite till. Börja med 3 msk honung eller agave och smaka sedan av. Ha lite mer efter tycke. Jag hade faktiskt i enbart agave sirap först, men tyckte inte smaken blev som den brukar så det blev lite flytande (värmde den så den blev flytande) honung också. Nästa år går jag över till enbart honung igen. 

·      Fördela smeten på de välsmorda bakplåtspappren på tre plåtar. Bred ut till en cirka 2 mm tjock kaka.

·      Sätt in plåtarna i varmluftsugn, 100° och med luckan lite på glänt. Om det inte går att ha luckan på glänt så öppnar du luckan med 30 minuters mellanrum. Låt plåtarna stå med varmluftsugnen på i minst 2 timmar, förmodligen tar det längre tid, kanske upp till 3 innan du känner att det börjat torka ihop till en mjuk läderaktig kaka. När du känner att den börjat torka stäng av ugnen och låt plåtarna stå kvar där med luckan på glänt i ett dygn.

·      När ”kakorna” stelnat efter ett dygn drar du försiktigt loss dem från pappren och klipper dem i cirka 1 cm breda remsor som vänds i strösocker.

 

·      Rulla ihop dem till små nystan och lägg i en burk eller skål med lock.

Hoppas du har tillgång till en massa nyttiga och härliga bär och ha en skön sommar nu!

Skriv en kommentar (0 Kommentar)

Denna vecka tänkte jag mig lite recept igen. Lite god sommarmat, nu när det finns så mycket närodlat gott, kan det bli bättre?

Omelett med jordgubbar 1 port.

Har du provat att ha jordgubbar i en omelett? Om inte så testa, det är supergott!

·      2 ägg

·      2 msk mjölk eller vatten, vilket du föredrar att använda helt enkelt

·      3 – 4 st stora jordgubbar, skivade

·      Grovmalen svartpeppar, lite salt

Vispa ihop ägg och vätska, tillsätt lite salt.

Hetta upp en stekpanna och häll i omelettsmeten. Lägg de skivade jordgubbarna ovanpå. Låt omeletten bli färdig på låg - medelvärme. När det inte flyter på ytan längre är den färdig. Ha på lite grovmalen svartpeppar innan servering och ha gärna en grönsallad till, som du skivar lite extra jordgubbar i.

Ugnsbakade betor, 4 port.

Nu börjar våra betor, från gulbetor till rödbetor till polkabetor bli färdiga. En av mina favoriter som lätt lunch eller som tillbehör istället för potatis är att ugnsbaka betor med lite fetaost/vitost. Som tillbehör är det riktigt gott till lite grillat, kanske en grillad bit lax eller kycklingfilé. Vill du ha det ännu enklare köper du lite god skinka till, typ prosciutto eller andra sorter som man har till en plockbricka.

Är betorna små delar du dem på hälften bara, är de större klyftar du dem.

·      1 kg betor, blandade eller valfri sort

·      Olivolja, 1 msk

·      1 tsk torkad timjan, alternativt några färska kvistar

·      1 tsk flingsalt, grovmalen svartpeppar

·      1 paket fetaost (200 g)

Sätt ugnen på 225°. Lägg de skurna betorna på ett bakplåtspapper på en plåt eller ugnsform. Ringla över olivolja och strössla över flingsalt, svartpeppar och timjan. Låt dem gå klart i ugnen, det tar runt 30 – 40 minuter beroende på betornas storlek. När de är färdiga (när du lätt kan sticka en potatissticka eller vass knivspets i dem) ta ut dem och lägg upp på ett serveringsfat och strössla över fetaosten.

Vill du ha betorna som de är, enbart med en god kall sås, är det supergott med en getostcreme.

Getostcreme

·      140 g getost, chevre rulle (typ Kolibrie)

·      2 dl naturell grekisk eller turkisk yoghurt

·      1 tsk flytande honung

·      1 tsk torkad rosmarin

Mixa samman alltihop med en stavmixer eller mosa ordentligt med en gaffel.

Nästa recept länkar jag till istället. Du använder de grönsaker du själv har tillgång till och tycker är gott och det som är i säsong just när du ska laga till det.

Ugnsrostade grönsaker med paprikasås.

Zucchinibiffar

Skriv en kommentar (0 Kommentar)