Jaha, så var det här igen då, förkylnings- och influensatider. Och de lär fortsätta ett bra tag till eftersom höstlovet är i antågande och många reser iväg = åter hemma så sprids ännu mera virus. Men bry dig inte om det nu, jag är bara lite sur eftersom jag själv är hemma och sjuk just nu. Det sitter något skit i luftvägarna och kroppen värker något infernaliskt, men ingen feber. Det är faktiskt lite Covid känsla över det här, du vet hur det var då i början innan vaccin – man kände sig lite krasslig och förkyld en vecka och sedan blev det bara värre och värre. Otäckt! Förhoppningsvis blir det här inte lika illa som då, med vacciner och mutationer av skitviruset borde det inte bli det. Igår kväll blev jag ärligt talat lite rädd i a f, för då började det kännas precis som första gången jag blev sjuk i det– irriterat retande hosta och en känsla av att inte kunna dra in andan ordentligt. Idag är det bättre med det i alla fall, och jag hoppas att värsta dagen var igår!
Jag funderar naturligtvis över vad jag kan göra själv för att hjälpa kroppen och immunförsvaret lite extra. Så jag gör en lite starkare ingefära shot än vanligt. Ingefära hjälper immunförsvaret och stärker upp luftvägarna, så tänk inte att det är ett botemedel nu utan se det som en hjälp att förebygga och hjälpa till i tillfriskningsprocessen. Recept på Ingefära shot finns här, så superenkelt att göra själv och det blir inte på långa vägar lika dyrt som att köpa färdiga hela tiden.
Och vad mer kan man tänka på då? Jo lättsmält men näringstät mat, gärna med lite extra protein för att hjälpa läkningsprocessen. Och varför lättsmält mat? Jo, helt enkelt för att kroppen har fullt upp med att läka ut det sjuka (och det här gäller för alla tillfällen din kropp behöver läka, vare sig det är p g a sjukdom eller någon skada, kanske efter en operation eller så). Ger du kroppen de makro- och mikronäringsämnen den behöver, utan att den behöver lägga krut på att smälta maten, så kommer den att bli så tacksam mot dig! Soppa exempelvis är toppen och det går att göra en stor kastrull som räcker i några dagar. För är man sjuk har man vare sig ork eller lust att stå vid spisen, eller hur?
Kycklingsoppa det är så gott och så lättsmält. Det här receptet är några år sedan jag la ut i receptbanken, men den står sig lika bra fortfarande.
Snabbaste fisksoppan (och godaste i min mening. Jag gör ofta den här soppan när jag vill att matlagningen ska gå undan lite, men ändå vill få i mig bra mat).
För den som önskar lite tips på en dagsmeny med lite extra bra proteiner och lättsmält mat, kommer det en här:
Frukost:
Äggröra på två ägg och en deciliter keso. Vispa ihop äggen med lite örtsalt och häll dem i en kastrull eller liten panna, gärna emaljerad. Rör hela tiden om och var noga med att använda träredskap eftersom metall får äggröran att se grå ut, vilket inte är farligt men ser ju inte så delikat ut. Ta bort från plattan och rör ned keson.
Till det här en stor mugg kamomillté – gärna med lite pressad citron och kanske en liten klick honung i.
Lunch:
Fisksoppan som det finns länk till.
Middag:
Dillkyckling och kokt potatis. Det här är en snabb variant på dillkött och är naturligtvis jättegod och bra även dagar när du inte behöver hjälp att tillfriskna. Snabbmat på bra sätt!
Och kom ihåg att äta frukt och bär som mellanmål under dagen. Du behöver alla antioxidanter du kan tänka dig nu.
Och har du en jobbig hosta länkar jag här till ett gammalt inlägg på timjanté som (i mitt tycke) är jätteffektiv.
Vila mycket och var snäll mot dig själv, så tar vi oss igenom även denna förkylningshöst.


Comments powered by CComment